Hoppa till innehållet

Inrikes

Ny rapport: Så drabbas barn i trångboddhet

Barn och unga som lever i trångboddhet riskerar ännu svårare påfrestningar i skolarbetet när allt fler skolor går över i distansundervisning på grund av pandemin.
Barn och unga som lever i trångboddhet riskerar ännu svårare påfrestningar i skolarbetet när allt fler skolor går över i distansundervisning på grund av pandemin. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Mögel, madrasser på golvet och dålig ventilation. Så beskrivs vardagen för många som lever i trångboddhet. Var femte person i Stockholm är idag trångbodd och barnen har drabbats hårt i pandemin. ”Miljonprogrammets bostäder var en del av välfärdsprogrammet och är i grunden bra bostäder men de är planerade för en kärnfamilj eller två, tre personer”, säger Johnny Lorentzen som tagit fram en ny rapport för Region Stockholm.

I Sveriges miljonprogramsområden som på 70-talet byggdes för att bota bostadsbristen har trångboddheten paradoxalt nog ökat de senaste åren. Exakt hur mycket är svårt att säga, enligt Johnny Lorentzen som är docent och miljöhygieniker på Centrum för Arbets- och Miljömedicin vid region Stockholm. Han har medförfattat en ny rapport som bygger på 20 intervjuer med personer som i sin yrkesroll kommer i kontakt med barn som lever i trångboddhet, alltifrån socialarbetare, till läkare och poliser.

– Det här området är lite känsligt, precis innan publiceringen plockades det bort ett stycke för att ingen egentligen vet hur många som bor i trångboddhet. Det här är ett stort problem. Om man ska kunna leverera och planera samhällsservice måste man veta hur många som bor i ett område. Det är något vi historiskt haft bra koll på men de registerbaserade uppgifterna stämmer inte i de områden som är mest utsatta för trångboddhet, bland annat för att det finns många papperslösa och asylsökande som bor där utan giltiga kontrakt. Det är de mest utsatta på olika vis som också är de som är mest trångbodda.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser