Hoppa till innehållet

Inrikes

Ny rapport: Så drabbas barn i trångboddhet

Barn och unga som lever i trångboddhet riskerar ännu svårare påfrestningar i skolarbetet när allt fler skolor går över i distansundervisning på grund av pandemin.
Barn och unga som lever i trångboddhet riskerar ännu svårare påfrestningar i skolarbetet när allt fler skolor går över i distansundervisning på grund av pandemin. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Mögel, madrasser på golvet och dålig ventilation. Så beskrivs vardagen för många som lever i trångboddhet. Var femte person i Stockholm är idag trångbodd och barnen har drabbats hårt i pandemin. ”Miljonprogrammets bostäder var en del av välfärdsprogrammet och är i grunden bra bostäder men de är planerade för en kärnfamilj eller två, tre personer”, säger Johnny Lorentzen som tagit fram en ny rapport för Region Stockholm.

I Sveriges miljonprogramsområden som på 70-talet byggdes för att bota bostadsbristen har trångboddheten paradoxalt nog ökat de senaste åren. Exakt hur mycket är svårt att säga, enligt Johnny Lorentzen som är docent och miljöhygieniker på Centrum för Arbets- och Miljömedicin vid region Stockholm. Han har medförfattat en ny rapport som bygger på 20 intervjuer med personer som i sin yrkesroll kommer i kontakt med barn som lever i trångboddhet, alltifrån socialarbetare, till läkare och poliser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00