I onsdags röstade riksdagen igenom Tidöpartiernas nya lag. Från och med den 1 juli 2024, om bara lite mer än en månad, får fastighetsägare större möjligheter att avhysa kriminella hyresgäster. Ändringarna i jordabalken, lagtexten som styr fastighetsrätten, syftar enligt regeringen framförallt till att öka tryggheten i bostadsområden.
Hyresavtal ska nu kunna sägas upp om en myndig hyresgäst begår brott som ”försämrar närmiljön för dem som bor i lägenhetens omgivning”. Eller om lägenheten används för ”allvarlig eller omfattande brottslighet” med exempel som droghandel, vapenbrott och stenkastning mot blåljuspersonal.
Dessutom kommer lagtexten att skrivas om så att formuleringar som rör hyresgästens skyldighet att ”bevara tryggheten inom fastigheten” skärps.
Bris: Brotten är otydliga
– Det är otydligt vilka brott som omfattas, vad som ingår i närmiljön och hur ska det här gå till. Man ger ju ett otroligt stort inflytande till hyresvärdar, säger Anna Dorrian, påverkansansvarig på Bris.
Organisationen riktar skarp kritik mot riksdagens beslut, och anser att förändringarna både kan strida mot FN:s barnkonvention och öka risken för diskriminering av hyresgäster.
– Det kommer innebära att fler barn riskerar att hamna i hemlöshet. Rätten till bostad är en grundläggande rättighet som både regleras i barnkonventionen men också är inskriven i grundlagen. En bostad är en förutsättning för att barn ska kunna tillgodogöra sig många andra rättigheter, som utbildning och trygghet. På vilket sätt det skulle vara ett förebyggande arbete är vi extremt kritiska till, säger Anna Dorrian.
Barnperspektiv saknas
Bris slutsats är att utredningen som ligger till grund för lagändringarna har varit framstressad och saknat barnperspektiv.
– Barnkonsekvensanalysen i utredningen är otroligt undermålig. Den håller inte. Nu är det extremt viktigt att myndigheter och civilsamhälle granskar konsekvenserna det här kommer att få.
Lagändringen har också kritiserats för vara tandlös.
– Kriminaliteten i samhället kommer ju inte att minska för att kriminella vräks – då rör de sig bara runt i våra samhällen som bostadslösa, sa Hyresgästsföreningens förbundsjurist Roger Höög till Dagens ETC tidigare i år.
I riksdagens omröstning var Vänsterpartiets ledamöter ensamma om att rösta emot. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet avstod från omröstningen medan Tidöpartierna röstade för.