På föreningens årsmöte 2016 klubbades beslutet igenom – de skulle satsa på att utveckla en app med en öppen källkod så att fler länder kan ta efter och skapa samåkningsgrupper.
Nu två och ett halvt år senare är den klar och finns tillgänglig för alla att använda.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det känns fantastiskt. Det har tagit tid men vi har hjälpts åt tillsammans som i en demokratisk process. Nu är den klar och blir som en present till föreningens 10-års jubileum, säger Skjutsgruppens grundare och ordförande Mattias Jägerskog.
Tanken är att appen ska ersätta den befintliga hemsidan som i dag används av föreningens medlemmar, eller deltagare som de kallas.
– Hemsidan fasas ut så småningom och appen tar över. Nästan allt i dag görs via telefonen och eftersom vi är en icke vinstdrivande förening som jobbar ideellt har vi inte möjlighet att ta hand om två plattformar.
Fler länder hakar på
Miljötänket är grunden med idén om en samåkningsrörelse, men mycket handlar också om att möta nya människor, att tillsammans ta sig till olika platser och på vägen få nya erfarenheter och bekantskaper.
Intresset för samåkning växer i Sverige. 2014 var det 40 000 aktiva deltagare i Skjutsgruppen och nu fyra år senare har den utökat till att omfatta 70 000. Men Mattias Jägerskog har även kontakter runtom i världen som efterfrågar en liknande skjutsrörelse i deras länder.
– I Nepal, Kenya och Bosnien finns ett intresse för att kunna jobba så här. Ett företag i Nepal har varit med i processen att utveckla appen. De har ingen fungerande kollektivtrafik i Nepal som vi har här i Sverige och de ser det här som en bra lösning för att ta sig runt.
Via en funktion i appen går det att översätta till olika språk och på så sätt öppnar det för möjligheten att fler kan erbjuda eller delta i samåkning.
Det som är populärast är de så kallade lokalgrupperna som deltagarna själva kan skapa. Det kan vara grupper som gäller för specifika områden, pendling mellan två städer eller en intressegrupp.
– Vi har snart 500 olika lokalgrupper. Vi ser också mer och mer ett intresse och behov för sådana här grupper utomlands.
Kollektivtrafik i appen
Genom att Västra Götalandsregionen gick in och stöttade projektet underlättade det för föreningens medlemmar, som jobbar helt ideellt för att Skjutsgruppen ska kunna existera. Förutom att appen fungerar som en plattform för samåkning går det också att se hela Sveriges kollektivtrafik.
– Genom ett samarbete med Samtrafiken går det även att kolla hur kollektivtrafiken i Sverige går, vilket är jättebra. Tanken med föreningen är att försöka resa så miljövänligt som möjligt antingen genom att åka kollektivt eller samåka, säger Mattias Jägerskog.