Marken gungar i centerrörelsen. I måndags meddelade partiledaren Muharrem Demirok sin avgång – tre månader efter att ungdomsförbundets ordförande Caroline von Seth stod i Aktuelltstudion och önskade sig en ny partiledare. Genast fick hon själv avgångskrav emot sig från Cuf-distrikt som inte tyckte att utspelet var nog förankrat. En dryg månad före den utlysta extrastämman valde von Seth att träda tillbaka.
På tisdagen presenterade Cuf:s valberedning sitt val av efterträdare: Melinda Prick från Växjö, som till vardags är kadett på officersprogrammet. Hon avvaktar med att ge intervjuer.
Motkandidaten Emelie Nyman får Dagens ETC tag i mellan två möten i Washington D.C. Det är knappast lugnare där än i centerrörelsen.
– Vi har pannben, vi ser hur vi kan fortsätta demokratiarbetet.
”Vi”, det är gänget hos den forne folkpartistiska ministern Birgitta Ohlsson på National Democratic Institute där Emelie Nyman gör praktik under våren. Till följd av installationen av Donald Trump i Vita huset drogs snaran åt kring organisationen som arbetar för demokrati runt om i världen och tre fjärdedelar av Ohlssons team fick sluta.
Turbulensen i sitt eget parti följer hon på desto större avstånd. Fysiskt åtminstone.
– Telefonen går varm och vi försöker ha kontakt, trots tidsskillnaden.
Väger sina ord
Som vice ordförande bredvid von Seth stod Emelie Nyman bakom avgångskravet mot partiledaren. Nu väger hon sina ord. Hyllar Demirok för att han satt partiet före sig själv och manar till sammanhållning i partiet.
– Vad jag tror är väldigt viktigt nu är att folk sluter upp bakom kommande partiledare och har ett gemensamt fokus på valet 2026.
Betyder det att om du blir Cuf-ordförande så kommer du ställa dig bakom den linje det än blir?
– Det kan inte jag svara på. Cuf kommer behöva ha en egen förankringsprocess. Det blir en av våra läxor efter turbulensen.
Som vice ordförande är Emelie Nyman förstås väl medveten om kritiken mot von Seth och den övriga förbundsstyrelsen. Hon lovar bättre förankring framöver, exempelvis när den heta potatisen om Centerpartiets tänkbara samarbeten ska behandlas.
– Det är klart att jag är självkritisk. Medlemmarna uttrycker uppenbarligen ett stort missnöje. Den här internkulturen kan vi inte ha när vi ska ta andra stora beslut.
Också frågor om sin egen syn på regeringsfrågan duckar Emelie Nyman. Förbundet ska ta ställning till en eventuell omprövning. Under von Seths ledning har Cuf kritiserat Demirok när han pekat ut S-ledaren Magdalena Andersson som statsministerkandidat och mjukat upp partiets inställning till Vänsterpartiet. Cuf har förespråkat nej till samarbete med såväl SD som V.
Hakkors i bänken
V har enligt Emelie Nyman problem med antisemitism och har en tillväxtfientlig jobb- och företagarpolitik. I SD finns rasism.
– Det är lång väg innan jag på ett personligt plan ens skulle kunna överväga samarbete med SD.
Fröet till hennes politiska engagemang såddes när hon som 10-åring flyttade från mångkulturella Malmö till byn Vollsjö i Sjöbo kommun. Där såg hon unga göra Hitlerhälsningar och rista in hakkors i bänken.
– Där väcktes någon sorts känsla för rätt och fel.
Idag är Emelie Nymans hjärtefråga hur man skapar en arbetsmarknad där det finns plats för fler människor från andra länder.
– Vi kommer möta en verklighet med klimatflyktingar. Då behöver integrationsmotorn vara på plats. En kärna i det är låga trösklar och en flexibel arbetsmarknad som främjar jobbskapande.
Låga löner och dålig anställningstrygghet skulle man kalla det från fackligt håll?
– Kanske. Men trygghet handlar inte bara om trygghet till ett jobb. Blir du av med jobbet eller väljer att lämna det, oavsett anledning, är det också en trygghet att veta att det finns jobb att ta.