Sommaren 2016 var en av de svåraste somrarna på flera år för vården i Sverige. Periodvis var en av tre vårdplatser stängda. Nu befaras årets sommar bli ännu värre. Redan i dag, tre månader innan sommar-semestrarna, har 1 200 vårdplatser stängt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är till och med fler än vad som brukar vara stängda över sommaren. Det är helt klart oroande, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Personalbristen är omfattande, och en av de vårdsektorer där den märks som tydligast är inom förlossningsvården.
– Vi har nog aldrig sett så många barnmorskor som går ut och larmar i media, så många familjeberättelser från oroliga föräldrar eller så många enskilda ärenden i fackförbunden, säger Sineva Ribeiro.
”Extremt högt tryck”
Barnmorskeförbundet delar hennes bild.
– Det är ett extremt högt tryck på förlossningsavdelningar i hela landet, och jag får jätteofta samtal från barnmorskor som mår dåligt över sin arbetssituation, säger Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.
Problemen handlar om betydligt mer än barnmorskornas arbetssituation. Både Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet vittnar om hur personalbristen går ut över mammor, barn och hela familjer.
– Vi ser att förlossningsskadorna ökar, och vi ser också att ju tightare och tuffare det är inom vården desto mindre tid har man för att lyssna på kvinnorna och familjerna. Det är förödande, säger Sineva Ribeiro.
Wikström vill minska oro
Under tisdagens möte ska Gabriel Wikström (S) prata med politiker från olika landsting om hur man jobbar med att kvalitetssäkra vården, samt om hur människors oro bemöts. Enligt Gabriel Wikström arbetar regeringen för att minska oron inför och under förlossning.
– Jag tror att landstingen behöver bli bättre på att berätta om hur de utvecklar förlossningsvården och hur de arbetar för att skapa en jämlik förlossningsvård. Jag hoppas på en bra dialog och erfarenhetsutbyte, säger han.
Varken Barnmorskeförbundet eller Vårdförbundet kommer att medverka på mötet, men de har träffat hälsoministern ett flertal gånger tidigare. Båda förbunden anser att det ska finnas en barnmorska per förlösande kvinna i Sverige. Så ser det inte ut i dag.
– Ofta ligger det fem kvinnor samtidigt i krystande värk och barnmorskan måste välja att fokusera på den kvinna som verkar ha störst behov av hjälp, säger Sineva Ribeiro.
Skickas hem efter sex timmar
Det finns ont om platser inom förlossningsvården, och den genomsnittliga tid som kvinnor tillbringar på sjukhus efter förlossningar har minskat kraftigt. Medelvårdtiden för kvinnor som födde barn vaginalt på 70-talet låg på omkring sex dagar. 2015 var den siffran i stället 1,8 dagar. Men det finns gott om exempel på kvinnor som stannar betydligt kortare tid än så.
– I Göteborg skickas omföderskor hem sex timmar efter förlossningen. I Skåne har man bestämt att förlossningsskador inte ska hanteras som akuta och opereras direkt efter förlossningen, vilket resulterar i att de förvärras och att kvinnor får vänta i flera år på att få hjälp. Jag är orolig för hur man värderar kvinnors hälsa i Sverige, säger Sineva Ribeiro.
På grund av personalsituationen finns det ont om förutsättningar för de anställda att planera om och se över hur insatserna bäst kan anpassas från fall till fall, menar Mia Ahlberg.
– De har inte tid att utveckla vården på det sätt man önskar, vilket är en dålig förutsättning för att lugna oroliga blivande mödrar. Stressen gör att man blir trött, man jobbar få åt gången och vi ser att det är procentuellt mer skador på de förlossningsavdelningar där patienttrycket är som högst, säger hon.
Personalflykt utlöser kris
Det talas om kris inom den svenska förlossningsvården. Enligt Sineva Ribeiro krävs det stora strukturella förändringar för att förbättra situationen.
– Det är inte en kris som i att det är en dålig vård, men det sker just nu en personalflykt och en politik som resulterar i en kris i vården, säger hon.
Hur kan den krisen botas enligt Vårdförbundet?
–Värdet på professionen barnmorska måste höjas rejält. Det är det första steget för att kunna komma tillrätta med den här bristen och erbjuda en så bra och säker vård som möjligt.