De som flyr från kriget i Ukraina behöver inget visum för att komma in i Sverige och kan därför vistas 90 dagar i landet innan de kontaktar Migrationsverket. Därför går det inte att säga hur många som hittills tagit sig hit, och Gränspolisen i Skåne har uppgett att bara 10–15 procent av de som anländer från Ukraina planerar att söka asyl direkt, rapporterar Sydsvenskan.
– Det är många som passerat gränsen men som inte uppsökt oss än, säger Gina Graufelds på Migrationsverkets presstjänst.
Har påbörjat upphandlingar
I början av förra veckan hade strax över 140 personer ansökt om asyl, men antalet stiger snabbt. Migrationsverket hade på tisdagsmorgonen tagit emot runt 3000 ansökningar sedan invasionen inleddes, runt tusen av dem under måndagen och tisdagsförmiddagen. I Stockholm har myndigheten gått upp i stabsläge.
– Initialt var det många som redan fanns i Sverige som ansökte om asyl, men det har ändrats nu. De flesta kommer med färjorna över och många anländer i Skåne och Blekinge, men de flesta ansökningarna har registrerats i Stockholm, säger Gina Graufelds.
Än så länge har en stor del av dem som varit i kontakt med Migrationsverket haft anhöriga eller andra kontakter som kan lösa boende. För de som behövt hjälp med det finns än så länge platser på Migrationsverkets större boenden, men det pågår en utökning för att fler ska kunna tas emot. Just nu finns omkring 11 000 platser i landet.
– Vi har platser i nuläget, men vi arbetar intensivt för att utöka. I första hand på de boenden vi redan har där vi tittar på om vi kan utöka antalet platser, men vi har även påbörjat upphandlingar om andra boenden.
Aktiverade direktiv
I torsdags beslutade EU att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet, vilket trädde i kraft på måndagen. Det innebär att ukrainska medborgare automatiskt får rätt till tillfälligt uppehållstillstånd i minst ett år.
– Det innebär en förenklad process och de kommer få beslut väldigt snabbt, inom ett par dagar.