Sommarlov innebär inte samma för alla barn. Medan vissa åker på sommarkollo och utlandsresor tillbringar andra barn hela sommaren hemma. I värsta fall lämnas de ensamma, utan sysselsättning, då föräldern eller föräldrarna måste jobba.
2013 levde mer än 140 000 barn i Sverige i familjer som någon gång under året tog emot ekonomiskt bistånd. Det är dessa barn som regeringen haft i åtanke när de från och med i år satsar 200 miljoner kronor extra på kommunerna för att anordna gratis sommaraktiviteter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I Norbergs kommun har det oväntade tillskottet på 161 000 kronor inneburit att fritidsgården Unkan har kunnat erbjuda fler aktiviteter för högstadiebarnen än vanligt.
– Det har varit ett angenämt problem att tänka ut vad pengarna ska gå till. Vi har inte haft pengar till detta förut, säger teamledaren Carina Sörhammar.
Ingen behovsprövning
Ingen behovsprövning görs för de enskilda barnen. Alla är välkomna att åka skateboard, prova graffiti, spela minigolf och paintball, badminton och spel. De avgjort mest populära arrangemangen har varit de kostnadsfria resorna och lägren.
– Då är bussen fullsatt!
Har ni någon kartläggning av hur många barn i Norberg det rör sig om som kommer från familjer som tar emot ekonomiskt bistånd?
– Nej, inte för vår del. Vi tänker inte på det. Ingen ska pekas ut. De ingår i vår verksamhet och vi ska vara till för alla.
Låg- och mellanstadieeleverna har också de haft dagsaktiviteter med särskilt anställd personal, bland annat kojbygge.
Men precis som tidigare somrar tar personalen semester en månad mitt på sommaren. Förutom integrationsfotboll en gång i veckan erbjuds då inga andra aktiviteter.
– Det skulle väl ha varit bra att erbjuda något mer. Vi får utvärdera och se. De här pengarna kom ju så hastigt i våras, men kommande år kanske vi ska göra annorlunda, menar Carina Sörhammar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Inte bara föräldrarnas ansvar
Just detta har också organisationen Majblomman riktat in sig på i sin delrapport för sommaren 2016. Om föräldrarna inte har möjlighet att vara lediga under samma tid som fritidsgården stänger lämnas barnen ofta själva.
Majblomman anser att det inte är rimligt att lägga hela det ekonomiska och praktiska ansvaret på föräldrarna för att ordna ett meningsfullt skollov under sommaren för barnen.
– Kommunerna har en skyldighet att kliva in och tillgodose barns rättigheter enligt skollagen och barnkonventionen i klart högre grad, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.
Inför sommarlovet får Majblomman in många ansökningar om bidrag. Ofta kommer de från föräldrar som önskar att barnen ska kunna delta i samma aktiviteter som deras vänner. Det kan handla om att besöka en nöjespark eller något så enkelt som fickpengar till glass och bussbiljett.
2015 delade Majblomman ut 4,9 miljoner kronor till sommarlovsrelaterade behov hos barnen.