För snart två veckor sedan presenterade Moderaterna åtta förslag som ska göra det svårare för människor som har fått avslag på sin asylansökan att stanna kvar i Sverige. Nu är det klart att deras förslag inte bara får stöd av av Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, utan även av Centerpartiet. Det innebär att Moderaterna har en majoritet av riksdagen med sig.
– Vi har lagt en rad kraftfulla förslag och jag är väldigt glad att det finns så många som ställer sig bakom dem, säger Maria Malmer Stenergard, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT.
Ett av förslagen handlar om att kommuner ska förbjudas att betala ut bidrag till personer som inte har tillstånd att vara i Sverige. Hur många kommuner som gör det är oklart, men 2018 betalde ungefär var tionde kommun ut mer långvarigt bidrag, enligt en undersökning som SVT gjorde då. Så kallat nödbistånd betalar de allra flesta kommuner ut.
”Svår situation för barnen”
Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, ser en risk att många barn kommer att drabbas om det införs ett förbud.
– Det är barn som redan har det tufft, som inte själva har valt var de ska leva. Jag känner en oro att det kommer bli en väldigt svår situation för de här barnen, säger han.
De blåbruna och Centerpartiet vill också att sekretessen mellan myndigheter ska slopas, så att det blir lättare för myndigheter att dela information mellan varandra. Det innebär till exempel att om en kommun påträffar en person utan uppehållstillstånd, ska Polismyndigheten och Migrationsverket informeras. Även här ser Rasmus Ling en stor risk att barn kan drabbas.
– Alla barn har rätt att gå i skolan. Det får inte bli så att barnen går miste om skolan på grund av rädsla att skolan ska kontakta andra myndigheter.
Dessutom föreslås att tiden den som nekats asyl måste vänta innan hen får söka på nytt ska förlängas betydligt, från dagens fyra år. Kontrollen av dem som fått avslag ska också bli hårdare.
– Det är ett problem att många vistas i Sverige illegalt, men samtidigt måste man fundera över åtgärderna, så att människors utsatthet inte förvärras. Här går man ut alldeles för hårt.