Det är några av de frågor som kan få sina svar i en nyutgiven antologi, ”Forskning om personlig assistans”. Inlägget behövs, menar Matilda Svensson Chowdhury, en bokens tre redaktörer.
– Det vi hoppas med antologin är att den kunskap som finns ska bli lätt tillgänglig för personer som är intresserade, och att den ska kunna läsas av till exempel politiker.
Det har pågått mycket samhällsdebatt om assistansen på senare tid. Vad har forskningen haft för roll i den debatt vi redan har sett?
– Mycket av det vi ser i media handlar om enskilda personer som har valt att dela med sig av sin historia, så det är ju skillnad mot att systematiskt undersöka något.
– Men med tanke på att det är så många som forskar är det ändå anmärkningsvärt att det som har läckt ut från regeringens assistansutredning refererar så väldigt lite till forskningen som finns.
– Man kan undra varför vi får skattepengar för att undersöka något om andra skattepengar läggs på en utredning som inte tar notis om den kunskapen.
Finns det något i era forskningsresultat som du tror att få känner till, eller som kommer att överraska?
– Det är svårt att säga, men Niklas Altermarks artikel om hur nedskärningarna inom assistansen har motiverats uppfattas kanske som förvånande. Annars var jag själv förvånad över hur många vi ändå är som sysslar med det här – det förstod vi först när vi började sammanställa antologin.
Rapporten ges ut av arbetsgivarorganisationen KFO, som också har egna tydliga ståndpunkter i assistansfrågan. Men Matilda Svensson Chowdhury menar att det inte är något större problem, eftersom redaktionen har jobbat helt självständigt.
– Resultaten som presenteras är dessutom redan publicerade i andra sammanhang, så KFO har inte heller haft inflytande över frågeställningarna.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.