När Stefan Löfven presenterade regeringsombildningen häromveckan fick näringsminister Mikael Damberg i uppdrag att i samarbete med näringslivet skaka fram fler ”enkla jobb”. Regeringen definierar enkla jobb som till exempel trädgårdsarbete och flyttjänster, och genom att ge bidrag till den som köper sådana tjänster hoppas regeringen minska arbetslösheten framför allt hos lågutbildade och nyanlända.
– Problemet med det resonemanget är att det inte är enkla jobb som efterfrågas i svensk ekonomi, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi måste se till att människor passar för behoven på arbetsmarknaden i dag och i framtiden. Vi kan inte hitta på en ny ekonomi genom massiva skattesubventioner, det är en väldigt konstig väg att gå.
Satsa på välfärdsjobb
Enligt LO är det stora skälet till att Sverige inte har i närheten av full sysselsättning att arbetsgivarna inte hittar den kompetens de behöver. Tydligast är det i bygg- och anläggningssektorn. LO anser att regeringen behöver få folk i arbete och dessutom möta skriande behov genom att satsa mer på bostadsbyggande, infrastruktur och välfärdsjobb.
De ”enkla jobben” har lanserats som ett sätt för nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Om ni inte vill ha dessa jobb, hur vill ni få nyanlända i arbete?
– Det är inget speciellt med nyanlända, det är samma recept. Det handlar om att de måste ha den kompetens som kommer att efterfrågas på svensk arbetsmarknad, säger Ola Pettersson.
– Det är ett brett kunskapslyft som behövs. Har du inte motsvarande en svensk grundskoleutbildning, då har du väldigt små möjligheter att komma in på svensk arbetsmarknad. Det handlar inte om några påhittade krav, det handlar om att det är så den svenska ekonomin och svenskt näringsliv ser ut.
Även Sveriges största studieförbund ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) är kritisk mot regeringens politik.
– Bara begreppet ”enkla jobb” skapar sorteringar och riskerar att låsa in människor. Det handlar inte om att förringa vissa jobb. Om människor blir kvar i de enkla jobben, utan möjlighet att komma därifrån, så låser vi in dem i strukturer. Det är inte gynnsamt för vare sig dem själva eller demokratin eller jämlikhetsarbetet, säger ABF:s förbundssekreterare Monica Widman-Lundmark.
Livslångt lärande
I rapporten ”Kunskapslyftet – nästa stora frihetsreform” lyfter ABF istället fram förslag och idéer för ett livslångt lärande, framför allt för dem med kort eller ingen utbildning och långtidsarbetslösa. Enligt rapporten kommer många av de enklare jobben att försvinna i en nära framtid. Därför blir ett stort kunskapslyft riktat mot en framtida arbetsmarknad en bättre väg att gå.
– Samtidigt så handlar det inte bara om arbetsmarknaden. Människor ska ha bästa möjliga förutsättningar för att må gott, utvecklas, kunna ändra sina livsval, säger Monica Widman-Lundmark.
För att illustrera hur viktigt det är med ett helhetsgrepp kring livslångt lärande berättar hon om hennes tidigare anställning på en folkhögskola. Där jobbade hon med ungdomar som haft svårt med skolan och fått höra att det bara var att ”ta sig i kragen”.
– Men för att fortsätta den metaforen så var det många som inte ens hade en krage att ta sig i, säger Monica Widman-Lundmark.
– För dem är det första steget att börja relatera till sig själv som någon som kan lära sig.
Vilken fråga är viktigast för LO?
”En jämställd arbetsmarknad. Den frågan sträcker sig över jämställda löner, arbetsmiljö, LO-samordning och en könsuppdelad arbetsmarknad – och därmed könsuppdelat LO. Där är en knäckfråga för LO att ta ställning för en helt individualiserad föräldraförsäkring. Kommunal har visat vägen – nu måste LO följa efter.”
Lisa Gemmel, chefredaktör Dagens Arena
”Att komma till rätta med den växande otryggheten på arbetsmarknaden och missbruket av korta anställningsformer.”
Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör Norrländska Socialdemokraten
”Den viktigaste frågan för LO att greppa är givetvis hur man ska återta en hög organisationsgrad bland knegarna igen. Då gäller det att vässa sig, visa attityd och inte stå och smila bredvid näringslivet. Knegarna är inte kostymbärande näringslivskompisar.”
Jenny Bengtsson, ledarskribent Dagens ETC
”Det är att skapa front mot borgarnas försök att sänka de lägsta lönerna. Det har ingenting med jobbskapande att göra och har som enda syfte att öka klasskillnaderna. Här finns en så tydlig konflikt runt fördelningen av arbetets vinster att LO bara måste agera.”
Martin Klepke, politisk redaktör Arbetet
”Att hitta en strategi för att bemöta den globala ekonomin där svaret inte blir att stänga dörren i ansiktet på människor på flykt. Eller hålla ute arbetare som vill söka sig hit för tryggare och bättre villkor. Svenskt Näringsliv menar att valet står mellan välfärd och därmed stängda gränser eller öppnare gränser men då måste arbetare gå med på försämrade villkor. LO måste ha ett annat svar som inte går med på den uppställningen.”
Somar Al Naher, ledarskribent Aftonbladet
”Den centrala frågan för LO nu är att bekämpa de simpla idéerna om enkla jobb till lägre löner. Verklig integration är bara ett annat namn för social jämlikhet.”
Göran Greider, ledarskribent Dagens ETC