IF Metall och Kommunal ansluter sig till las-uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv, meddelades på en presskonferens fredag förmiddag. Kommunal har tidigare varit kritiska till uppgörelsen och menat på att den innebär försämringar för medlemmarna.
LO har tidigare sagt nej till att ansluta sig till uppgörelsen, där ordföranden Susanna Gideonsson menat på att det rör sig om en samlad bild av försämringar i anställningstryggheten, bland annat gäller det turordningsreglerna. Enligt PTK-förslaget får arbetsgivare rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek. I dag har arbetsgivaren rätt att göra undantag för max två personer i företag med högst tio anställda.
Men nu ansluter sig alltså två LO-förbund till uppgörelsen som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK slöt i oktober.
Jämfört med den tidigare överenskommelsen finns nu ett antal förändringar där framför allt frågan om konvertering till tillsvidareanställningar, omställningstid vid hyvling och kompetensutveckling lyftes fram av Kommunal.
– Det är stora steg för framför allt de kvinnodominerade yrkena inom Kommunals områden, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal, och lyfter det som anledningar till att förbundet nu släpper sin kritik och istället ansluter sig.
De förändringar som nu görs ska gälla även de som anslutit sig tidigare. Dörren har öppnats för att fler förbund ska kunna ansluta sig men däremot ska avtalet inte kunna förhandlas om.
– Det manifesteras genom att vi stoppar avtalet i ett kuvert och skickar till politikerna. Nu är det det här som gäller och ingenting annat, säger Mattias Dahl.
Tidigare i år öppnade regeringen för att göra uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv till lag istället för att utgå ifrån förslagen som presenterades i den så kallade Toijer-utredningen. Nu vill parterna att innehållet i den nya överenskommelsen ska spikas.
– Vi kommer skicka in vår överenskommelse till regeringen och alla riksdagens partier. Vi vill att det här ska bli verklighet så att vi kan njuta frukterna av den här överenskommelsen, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.
LO-basen: I dag är vi överraskade
Dagens ETC når LO-basen Susanna Gideonsson under fredagseftermiddagen.
Hur ser du på att Kommunal och IF Metall hoppat på avtalet?
– De har tecknat en ny överenskommelse som innehåller nya delar. Det är varje förbunds val att teckna avtal utifrån vad deras medlemmar har för problem, och det är det förbunden har gjort. Utifrån det så är det bra framför allt för Kommunal som har en kvinnodominerad grupp att man fått igenom krav på säkra anställningar. Däremot så tycker jag sämre om att Svensk näringsliv nu kunde säga ja till krav om trygga anställningar som vi hade i huvudförhandlingar. När vi förhandlade sa Svenskt näringsliv nej till detta och det var en stor anledning till att vi inte kom ända fram när vi förhandlade. Men nu lyckas man säga ja till samma frågor, det känns lite surt.
Vad händer nu?
– Nu är det dags för oss att sätta oss analysera överenskommelsen och diskutera den inom LO:s styrelse innan vi kan säga vad som händer nu. I dag är vi nog alla ganska överraskade, men nu måste varje förbund ta ställning till överenskommelsen och ta ställning till om de vill gå med.
Kan det bli så att LO säger ja till avtalet?
– Är det så att majoritet av förbunden går med så kommer natuligtvis LO gå med i och med att vi är en federation.
Hur ser du på avtalet?
– Det vi saknade i det förra avtalet var flera saker på trygghetssidan. Där har man lyckats klart mycket bättre i den här överenskommelsen så på så vi är det bra.
Kritik från Seko
Ett annat av LO-förbunden, Seko, kommer med kritik.
– Vad vi kan se görs ytterligare en del kosmetiska förändringar i förhållande till Svenskt Näringslivs och PTK:s uppgörelse. Men dessa är inte ens nära att lösa de gigantiska problem vi ser på dagens arbetsmarknad, eller för den delen nå de gemensamma mål vi varit överens om inom LO. Men priset vi skulle få betala för dessa justeringar i form av kraftigt försämrad trygghet för våra medlemmar är alldeles för högt, säger Valle Karlsson ordförande för Seko, i ett pressuttalande.
Enligt honom återstår det att se vad effekterna blir på samarbetet inom LO.
– En sak är säker, det kommer få effekter på LO och LOs roll. Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LOs roll framöver måste vi nu analysera, säger han.
Också ordföranden för Transportarbetarförbundet, Tommy Wreeth, reagerar starkt.
– Vi som förbund måste på allvar fundera på LO:s framtida roll som samordnare när IF Metall och Kommunal uppenbart skiter i allt som vi är överens om inom LO-familjen dagen efter vi fattar beslut. Jag är förbannad över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en lösning som hela LO kunde acceptera, säger han i ett uttalande.
LO-basen Susanna Gideonsson skriver i ett inlägg på Twitter att LO ska titta närmare på avtalet och sedan bestämma sig för ett agerande.
”Det står varje LO-förbund fritt att teckna de avtal de finner är bra för deras medlemmar. Nu ska vi på LO titta på det nya avtalet, analysera innehållet och kommer därefter att avgöra hur vi ska gå vidare”, skriver hon.
Kommunal: Därför anslöt vi oss till uppgörelsen
Till dagens ETC förklarar Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal, ytterligare varför förbundet ansluter sig till uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
Vad fick er att gå med på de här uppgörelsen?
– Framför allt ingångsvärdena som vi tyckte att vi fick tillgodosedda till vår favör på ett bra sätt, gjorde att det kändes självklart att tacka ja till detta.
Såväl turordningsregler som att saklig grund ska föreligga vid uppsägning är frågor som luckras upp till arbetsgivarsidans fördel i den här uppgörelsen. Bland annat Seko har varnat för att detta kan leda till tysta arbetsplatser och godtyckliga uppsägningar. Vad säger du om det?
– Vår bedömning är att detta inte kommer att kunna föranleda godtyckliga uppsägningar, eftersom vi har tydliggjort rättspraxis och formaliserat det i skriven avtalstext. Det finns några smärre omjusteringar, men det är inget som kommer att leda till oskäliga uppsägningar. Det finns ingen rättsosäkerhet för våra medlemmar i detta. Ja, man kommer att kunna omplacera anställda, men det kan man i praktiken göra redan idag.
Hur ser ni på att detta riskerar att splittra LO-samarbetet?
– Det är här viktigt att påminna om att LO kan driva förhandling på två sätt. Antingen gemensamt, vilket vi först försökte, när inte det fungerade gick vi in i förhandling på egen hand. Om möjligheten finns till att förhandla med alla våra motparter på en gång, så är det självklart att vi gör det. Sen får vi hoppas, när lagförslaget läggs fram, att fler förbund hänger på. För Kommunal är det alltid självklart att sitta med vid förhandlingsbordet om vi kan påverka våra medlemmars villkor i en positiv riktning.
Det finns kritik mot Kommunal och IF Metall, att ni gör detta bara för att rädda kvar den S-ledda regeringen vid makten. Kommentar på det?
– Vi utgår alltid från våra medlemmar perspektiv, med huvudfokus på löner och avtal. Det tycker vi att vi har lyckats med nu också.