Relationerna till Kreml
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Trump vs Le Pen
Under valkampanjen fick Donald Trumps ogenerade Putin-hyllningar många att höja på ögonbrynen.
Nu är det istället Marine Le Pen som uppvaktats av Kreml, hon har både fått en fikainbjudan och ett lån från Moskva. Le Pen vill närma sig Ryssland och likt Trump har hon ifrågasatt sanktionerna mot landet. Men i frågan om Krim tycks deras åsikter gå i sär – i fransk media har Le Pen sagt att annekteringen var laglig.
Om hon fortfarande befinner sig i en spirande romans med Kreml har relationen mellan USA och Ryssland nått bottennivåer efter den senaste tidens upptrappning i Syrien. Samtidigt utreder bland annat FBI Trumpadministrationens kopplingar till Kreml, liksom misstankarna om att Ryssland försökt påverka valutgången i USA. Putin nekar till anklagelserna, liksom till inblandning i det franska valet.
Clinton vs Macron
Både Hillary Clinton och Emmanuel Macrons relationer till Ryssland är frostiga. Och nu ser det ut som att Macron utsatts för hackarattacker liknande dem som ska ha riktats mot Demokraterna i USA-valet. Hackerangreppet bekräftatades nyligen av den franska cybersäkerhetsmyndigheten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
USA
De flesta tycktes säkra på sin sak: Hillary Clinton skulle bli USA:s 45:e president. Inget hade kunnat vara mer fel. Men om USA haft ett rösträkningssystem liknande Sveriges hade Clinton vunnit valet – hon fick nämligen omkring 2,9 miljoner fler röster än Trump. Ingen tidigare presidentkandidat som förlorat valet i USA har haft ett så stort övertag i enskilda röster.
Frankrike
Enligt en analys av The Economist skulle Marine Le Pen ha vunnit om Frankrike använt sig av ett elektorssystem liknande USA:s. Men Frankrikes system med två valomgångar, om en av kandidaterna inte kommer upp i 50 procent i den första, skiljer sig markant från det i USA. Macron fick 23,9 procent och Marine Le Pen landade på 21,4 procent.
Den här gången lyckades de kritiserade opinionsinstituten pricka rätt – både på vilka kandidater som skulle gå vidare och ungefär hur stor andel av rösterna de skulle få. Inför den andra valomgången förutspås Macron få 60 procent av rösterna – om opinionsföretagens revansch i det franska valet kommer att upprepas även i den andra valomgången återstår att se.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Trump vs Le Pen
Vill Trump utvisa utomjordingar som befinner sig i USA? Landets immigrationsbyrå lanserade nyligen en tipstelefon där allmänheten kan rapportera om kriminella, illegala invandrare – Assist victims of crimes committed by criminal aliens (aliens betyder både utlänningar och utomjordingar på engelska). Ordvitsiga aktivister har ockuperat linjen med rapporter om rymdvarelser .
I övrigt har Trumps planer på en mur mot Mexiko och inreseförbudet för sex i huvudsak muslimska länder fått mycket uppmärksamhet, liksom ordern om att deportationer av papperslösa ska prioriteras av rättsväsendet.
Även Le Pen har gjort sig känd för sin islamofobiska politik och förslag som skulle innebära hårdare tag mot papperslösa och invandrare som begått brott. Eller ja, de behöver inte ens vara invandrare eller ha begått något brott. Le Pen anser nämligen att misstanke om radikalisering ska räcka för utvisning och att fransmän med dubbelt medborgarskap ska inkluderas. Till skillnad från Donald Trump har hon även satt ett konkret flyktingtak, max 10 000 personer ska släppas in i Frankrike per år. Le Pens politiska visioner inkluderar också inslag som en straffskatt för företag som anställer invandrare, inklusive EU-medborgare.
Clinton vs Macron
Hillary Clinton vill bland annat att så kallade dreamers, det vill säga papperslösa personer som kom till USA som barn, ska få permanent uppehållstillstånd. Under valrörelsen uttalande hon sig om att USA bör ta emot 65 000 syriska flyktingar, efter noggrann förhandskontroll. Hon har även kritiserat Trumps förslag om att muslimer ska hindras från att resa in i landet. Men även om Clinton aldrig basunerat ut slagord som ”build that wall” , har även hon uttalat sig för en hårdare gränsbevakning.
Emmanuel Macron vill i sin tur att språkkrav införs för medborgarskap och att asylutredningarna ska påskyndas. Han har hyllat Angela Merkel för hennes flyktingpolitik, men vill samtidigt att EU skärper den yttre gränskontrollen.Han menar att muslimer orättvist pekats ut som en måltavla av fransk polis.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Trump vs Le Pen
Utan kopplingar till Vita Huset eller någon tidigare politisk erfarenhet ser Trump sig själv som en nagel i ögat på USA:s etablissemang. Miljonären utmålar sig som en man av folket som fått kämpa för sina framgångar, men det var hans pappa, Fred Trump, som lade grunden för fastighetsimperiet.
När det var dags för Donald Trump att bilda regering var det inte personer med arbetarbakgrund han vände sig till. Enligt Veckans Affärer äger Trumpadministrationen mer än världens 70 fattigaste länder tillsammans.
Det hindrade inte Marine Le Pen från att utbrista ”det vi ser nu är att folket vaknar och reser sig mot oligarkerna runt om i världen” efter Trumps seger. Även Le Pen säger sig stå upp mot etablissemanget, men till skillnad mot Trump saknar hon inte politisk erfarenhet. Sedan 2004 är hon ledamot i EU-parlamentet och 2011 valdes hon till Nationella Frontens partiledare.
Hennes pappa, miljonären och förintelseförringaren, Jean-Marie Le Pen, bildade Front National i början av 1970-talet och ledde det fram till dotterns övertagande. Redan som barn fick Marine Le Pen erfara omvärldens avsky mot det kontroversiella partiet. 1976 exploderade en bomb i familjens bostad i Paris – ett mordförsök som fortfarande är olöst. Familjen överlevde, men den då åttaåriga Marine förlorade flera vänner efter attentatet då deras föräldrar inte ville släppa dem nära hennes ”farliga pappa”.
Clinton vs Macron
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Clinton anser sig nu vara en del av det ”folkliga upproret mot Trump”. Hon kritiseras ofta för att vara en del av eliten, samtidigt som hennes politiska erfarenhet lyftes fram i valkampanjen. Under 90-talet var Clinton en av USA:s mest inflytelserika advokater och hon har även varit USA:s första dam, utrikesminister och delstatssenator i New York.
Macron å andra sidan marknadsför sig som en outsider. I fjol lämnade han det socialistiska partiet och rollen som ekonomiminister för att bilda rörelsen En marche! och ställa upp som fristående kandidat i det franska presidentvalet. Macrons politiska motståndare menar däremot att han representerar den sittande regeringens politik.
Macron jobbade tidigare som bankir. Han kommer från en borgerlig läkarfamilj och växte upp i ett av Amiens finare kvarter.
Men i Amiens växer kritiken mot Macron. När han nyligen besökte sin hemstad blev han utbuad, detta då han sagt att han inte kan lova att nedläggningen av en fabrik ska stoppas. Fabriksarbetarna gav honom även öknamnet fantôme d’Amiens, spöket från Amiens.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.