Hoppa till innehållet

Inrikes

Lesbiska föräldrar mer jämlika

Forskare vid Stockholms universitet har undersökt vem som föder barn i lesbiska parrelationer och om det hänger samman med ­familjeekonomin.
Forskare vid Stockholms universitet har undersökt vem som föder barn i lesbiska parrelationer och om det hänger samman med ­familjeekonomin. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Så skiljer så väl uppdelning av föräldraledighet som lönegap mellan föräldrarna sig åt, när föräldrapar bestående av två kvinnor jämförs med heterosexuella par av forskare från Stockholms universitet. ”Många par verkar planera för två barn och att dela på graviditeterna redan från början”, säger forskaren Marie Evertsson.

Familjen är ett populärt forskningsobjekt inom sociologin, men samkönade par är mindre studerade. Men forskarna Katarina Boye, docent i sociologi på Stockholms universitet och Marie Evertsson, professor i sociologi på Stockholms universitet, har forskat inom området sedan 2015 och publicerat flera vetenskapliga artiklar. I höstas publicerades deras artikel Who Gives Birth (First) in Female Same-Sex Couples in Sweden i en amerikansk tidskrift. Artikeln är resultatet av en stor kvantitativ studie där de följt 3 335 lesbiska par med registrerat partnerskap eller äktenskap mellan åren 1995 och 2016. Frågan de ville ha svar på är vem som föder barn i lesbiska parrelationer och om det hänger samman med familje­ekonomin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser