En remiss om lättnad i gymnasielagen har skickats ut. Det gäller kravet på hur lång anställningstiden ska vara för att beviljas permanent uppehållstillstånd efter avslutade gymnasiestudier. Ändringen kommer även omfatta andra asylsökande.
– Det kommer att omfatta många, säger Annika Hirvonen (MP), migrationspolitisk talesperson.
Idag krävs en anställning på minst två år för att den sökande ska kunna beviljas fortsatt uppehållstillstånd. Förslaget nu är att ändra den tiden till endast ett år, från Migrationsverkets beslutsdatum.
– Den här gruppen drabbas extremt hårt av pandemin. Det är väldigt svårt att hitta jobb, och särskilt svårt att hitta längre anställningar, säger Annika Hirvonen.
Till följd av pandemin anställer många företag och kommuner just nu inte på kontrakt som är längre än ett år.
– Det är därför vi måste anpassa regelverket efter den kris vi befinner oss i. Den här gruppen riskerar ytterst att pandemin leder till att de utvisas till ett av världens farligaste länder. Det är inte rimligt.
”Ett första steg”
Regeringen diskuterar också andra lättnader, som längre tid till att hitta arbete efter avslutade studier och möjligheten att uppfylla kravet på egen försörjning delvis genom vidare studier.
– Det här kan regeringen besluta om själva, för det innebär inte en ändring av lagen utan om förordningen. De övriga förslagen måste få riksdagsmajoritet, säger Annika Hirvonen.
Det här förslaget ser hon som ett första steg samtidigt som arbetet med övriga lättnader fortsätter.
– Vi vet att väldigt många gick ut gymnasiet i juni, därmed löper mångas tillstånd ut i december. Därför har vi prioriterat det här högt.
Det gäller inte retroaktivt?
– Det gäller för dem vars tillstånd går ut efter den 3 december. Det är tidpunkten för Migrationsverkets beslut som är det relevanta.
Att ändringen ska gälla från och med den 3 december innebär att de som studerade enligt gymnasielagen och tog studenten efter den 3 juni kommer att omfattas.