Drivkraften att åstadkomma verklig förändring. Det är förklaringen bakom att Jimmie Åkesson klamrat sig fast längre än någon annan partiledare i modern tid. Åtminstone om man frågar hans närmaste man, vice partiordförande och av många utmålad som den givna efterträdaren: Henrik Vinge, 36-åringen från Järfälla i norra Stockholm.
Framgångarna och att SD nu är stödparti har gjort luften lättare att andas.
– Nu styr vi åt vilket håll Sverige rör sig. Det skapar en entusiasm. Och att vi ser resultaten. Vi ser att skjutningarna går ner, vi ser att tryggheten ökar.
Det är torsdag eftermiddag när Dagens ETC träffar Henrik Vinge för en spontan längre intervju i riksdagen. Två dagar senare säger hans partiledare Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju om Dagens ETC att han ”inte skulle lita på nånting som skrivs i den tidningen”.
När Henrik Vinge ska beskriva Åkessons avtryck strösslar han med superlativen.
– Han är den viktigaste figuren i modern politisk historia, och han leder den kanske snabbast växande rörelsen någonsin.
Ni har fått igenom mycket och flyttat spelplanen i era kärnfrågor. Har ni nått en platå? Vad ska nästa konfliktlinje handla om?
– Jag förstår vad du menar om man tänker att SD är ett enfrågeparti som vill minska invandringen, slå mot kriminaliteten. Då har vi uppnått mycket. I grunden är dock inte SD en rörelse som syftar till det. Det där har varit ett första steg för att reda ut de stora samhällsproblemen, en hygienfaktor. Syftet är att bygga ett gott samhälle som människor kan trivas i.
Och då ska ni sitta i regering?
– Ja, det är nästa stora utmaning. Min bild är att vi är väl rustade för att kunna ta ett sådant ansvar.
Finns det inte en poäng i att inte behöva ta ansvar?
– Vi vill vara en del av att styra Sverige. Den konstruktion som vi haft under den här mandatperioden gav oss ett stort sakpolitiskt inflytande. Så stort inflytande hade vi inte fått om vi suttit i regering. Och vi genomför det stora paradigmskiftet inom kriminal- och migrationspolitiken. Vi skulle inte kunna göra ett Tidöavtal till.
Ni har fått igenom det viktigaste ni ville?
– I just de sakfrågorna är det så. Vi kommer behöva göra mer även där men vi ska inte vända en oljetanker igen. Nu har vi vänt oljetankern och är på väg i rätt riktning.
Efter invandringen - folkhemmet
Henrik Vinge beskriver den nya fasen för SD med att upprepa ett mantra om att bygga ett tryggare, mer jämlikt samhälle.
–Vi vill hitta tillbaka till de grunder som gjorde att vi kunde ta det här landet ur fattigdom, till att bli ett välfungerande samhälle med hög standard. Delvis för att vi hade en stark känsla av att vi var ett gemensamt projekt.
Det socialdemokratiska folkhemmet?
– Det var ett projekt där man åstadkom någonting otroligt en gång i tiden. Har vi gjort det en gång så kan vi göra det igen, men det bygger på att vi vågar vara visionära. Det kommer inte vara lätt men det är en intressant politisk vision. Nu när vi får ordning på invandringen och kriminaliteten är det nästa steg. Det nya folkhemmet.
Är det du som kommer vara partiledare då det genomförs?
– Nej, det är Jimmie Åkesson.
Kan han sitta 20 år till?
– Det kan han nog. Hur länge satt Alf Svensson för KD?
31 år.
– Det kanske är Alfs rekord han ska slå då.
Skulle du vara intresserad av att efterträda honom?
– Nej, jag har aldrig sökt den rollen.
Du nämns ständigt i spekulationerna.
– Jag har noterat det.
Skrattar åt stagnation
Henrik Vinge målas ofta som den främsta företrädaren för ansvarslinjen inom SD. På andra sidan finns den hårda, högljudda och aggressiva med unga företrädare som Tobias Andersson. Andersson svingar vilt i sociala medier och intervjuer, och vägrar att prata med Dagens ETC.
I februari kunde alla beskåda konflikter i den såriga frågan om begränsningar för automatvapen efter masskjutningen i Örebro. Något som ledde till att Richard Jomshof lämnade posten som ordförande i justitieutskottet, till just Henrik Vinge. Vinge vill tona ner falangstriderna.
– Det kan uppfattas så, men det blir överdrivet när man framför det som att det är olika grupperingar. Jag vet inte riktigt vad man baserar det på. Det är väl hur man uppfattar att vi har uttalat oss i olika sammanhang.
SD har efter att ha ökat stadigt i varje val sedan grundandet 1988, stabilisera sig runt 20 procent. Men att de skulle ha nått sitt tak skrattar Henrik Vinge bort.
– Den där frågan har vi fått efter varje val.
Ni backade i EU-valet senast, för första gången i något val.
– Det är en poäng. Men nej, vi har inte nått vår fulla potential. Jag är övertygad om att vi skulle kunna bli störst. Det är åtminstone 40-50 procent som står oss närmast politiskt, om man i ett blindtest bara skulle se vad partierna tycker. Vårt problem är bilden av partiet. Att man uppfattar SD som hårda och okänsliga.
Rötterna i nazismen spökar och är en bidragande, men inte avgörande, faktor, säger Vinge. Det avgörande är hur partiet har framstått i kommunikationen.
– Många vill inte associeras med SD för att det inte känns bekvämt. Vår stora utmaning är inte det sakpolitiska. Vårt långsiktiga imagearbete är den stora utmaningen. Där finns potential att växa.
Det arbetet handlar om att prata om vad de står för och vill göra, och vad SD har åstadkommit.
– Det har funnits en rädsla. Man har målat upp ett skräckscenario om vad som händer när SD får inflytande. Därför är det värdefullt när vi styrt Sverige i en mandatperiod. Det blir svårt att skrämmas med SD då. Det kommer visa sig att det inte blev så illa. Att Sverige blev ett bättre och tryggare land.
Samtidigt ser många er migrationspolitik, med fokus på återvandring, som inhuman.
– Har man inställningen att enda sättet att hjälpa människor är att ta dem till Sverige – ja, då kommer man inte tycka att SD är bra. Men ser man det som att Sverige är ett litet land som inte kan hjälpa hela världen, att vi måste se om vårt eget hus så att de som är här får det bra, då kan vi få en stabil grund. Sen kan vi hjälpa andra.