Kärnkraften utgör 40 procent av Sveriges elproduktion och de svenska kärnkraftreaktorerna som togs i drift under 1970- och -80-talen har en driftstid på 40–60 år.
De svenska kärnkraftreaktorernas tilltagande ålder och risk för digitala intrång och terrorattacker kräver nya åtgärder för att leva upp till säkerhetskraven.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Riksrevisionen har granskat Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av Sveriges kärnkraftverk. Tillsynen är nödvändig för att förhindra läckage av radioaktiva ämnen och risker för en kärnkraftsolycka.
Granskningen visar att säkerheten kring kärnkraftverken har stora brister. I rapporten som släppts kritiseras Strålsäkerhetsmyndigheten för oklarhet kring om de viktigaste insatserna för säkerheten ens utförs.
Strålsäkerhetsmyndigheten finansieras med avgifter som tas ut av tillståndshavare av kärnkraftverk, som uppgår till en summa på ca 270 miljoner kronor per år. Myndigheten har mellan 2010 och 2016 fått höjda anslag på 42 miljoner kronor.
Riksrevisionens granskning kritiserar att Strålsäkerhetsmyndigheten inte utför den tillsyn som det faktiskt finns ekonomiskt utrymme för.
Tillsynen av kärnkraftsreaktorer görs inte i den utsträckning som riksdagen och regeringen efterfrågat och som Strålsäkerhetsmyndigheten anser nödvändigt.
Riksdagen har inte heller informerats om resultaten av de höjda anslagen. Det går därför inte att veta om resurserna använts effektivt.
”Hot aktualiseras hela tiden”
Annelie Jansson Westin på Riksrevisionen som projektlett rapporten är inte orolig för att bristerna ska resultera i en olycka om myndigheten följer Riksrevisionens rekommendationer.
Hur allvarliga är de brister ni upptäckt i Strålsäkerhetsmyndighetens arbete?
– Vi har inte granskat säkerheten kring kärnkraftverken, utan tittat på myndighetens tillsyn och arbete. I förlängningen är det inte bra att myndigheten inte använder alla anslag som ges för tillsynen.
Hur kan dessa brister påverka säkerheten kring kärnkraftverken?
–Det kan vi inte kommentera.
Finns det något aktuellt hot just nu mot kärnkraftverken?
– Det finns hot som aktualiseras hela tiden. Vi tittar inte på enskilda hot, utan har sett att det finns en sammanvägd bild av hot och säkerhetskrav. De hot som brukar nämnas är terrorhot och it-brott men det pågår ett löpande säkerhetsarbete. Vi har inte uppfattat en oro för ett radio-aktivt läckage just nu.
Hur stora åtgärder kommer krävas för att säkerställa tillsynsarbetet?
– Regeringen måste se till att styra myndigheten och ställa krav på tillsynsmyndigheten. Det är upp till regeringen och myndigheten att ta till sig våra rekommendationer.