Starten på 2022 är dyster när det gäller mäns våld mot kvinnor. Sedan Dagens ETC tidigare i veckan uppmärksammade att tio kvinnor misstänks ha mördats av en man som de har eller har haft en nära relation till har ett fall avskrivits – men ytterligare två mord inträffat, ett i Lerum och ett i Eskilstuna.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, Roks, bjuder nu in samtliga partier i riksdagen till krismöte.
– Vi gör det för att samla uppfattningar kring varför det blir så lite förändring när man jobbat så länge med frågan. Det har satsats miljarder på att motverka mäns våld, men vi ser inte att det blir bättre, Jenny Westerstrand.
Inbjudan går ut till samtliga partiledare i riksdagen som har störst möjlighet att vända utvecklingen. Syftet med mötet är att på allvar diskutera vad som inte fungerar i de insatser som satts in för att stoppa mansvåldet och skydda kvinnor. Jenny Westerstrand tycker att politiken använder kvinnojourernas språkbruk och problemformulering när de pratar om frågan men att åtgärderna talar ett annat språk.
– De erkänner att det finns våld. Men i lösningarna landar man i verklighetsfrämmande förslag. De höjer straffet för våldtäkt. Men när du har en samtyckeslagstiftning som är hårt definierad kan det få motsatt effekt. Det kommer motverka antalet fällande domar, säger hon.
Vill lämna efter pandemin
I stället vill Jenny Westerlund se fler insatser för att kvinnor i tid ska kunna lämna våldsamma relationer.
– Vi tror att stoppa våld handlar om att sätta gränser även på det sociala planet. En man är mindre benägen att slå kvinnan om han vet att då lämnar hon honom, säger Jenny Westerstrand.
En annan viktig åtgärd som Jenny Westerstrand vill se är att höja kunskapsnivån kring våld mot kvinnor inom samhället i stort, men framförallt inom rättsväsendet, socialtjänsten och kriminalvården.
Jämställdhetsministern uttryckte att det var för tidigt att dra några slutsatser om utvecklingen i år. Vad säger du om det?
– Det har gått knappt fyra månader av året och 17 kvinnor har mördats. Det är min hälsning till svensk politik på området, det är kusligt.
Jenny Westerstrand är också oroad över att rapporteringen kan innebära att fler kvinnor mördas om de försöker ta sig ur en våldsam relation.
– I skuggan av rapporteringen vet vi inte hur kvinnor lever. De har känt sig inlåsta under pandemin och nu vill de lämna. Man ska veta att de här männen många gånger inte är straffade sedan tidigare.