Inrikes.

2017-09-12 13:35
Bild: Janerik Henriksson / TT

Kravet från SD-ledningen: ”De måste lämna partiet”

De fem SD-politiker som gett ekonomiskt stöd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste avgå, meddelar partiledningen SD:s informationsansvarige Henrik Gustafsson.

Nu reagerar ledningen för Sverigedemokraterna på Dagens ETC avslöjande att fem av partiets företrädare har stöttat NMR. Ledningen ställer ett ultimatum:

– Jag uppmanar de personer som uppenbarligen inte är sverigedemokrater att lämna vårt parti. Om så inte sker kommer det att bli en fråga för medlemsutskottet med uteslutning som följd, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för SD.

Dagens ETC:s granskning visar att 14 SD-kommunpolitiker gett stöd till NMR. Fem av dem sitter kvar på förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna. Uppgifterna kommer från ett register som hackats från Nordfronts server av en anonym grupp.

De hackade filerna sprids på nätet och avslöjar identiteterna på drygt 1 100 stödmedlemmar, kunder i webbutiken och skribenter på Nordfront.se.

Två allianspolitiker, en vänsterpartist och en handfull personer från det numera nedlagda Svenskarnas parti har stöttat Nordiska motståndsrörelsen ekonomiskt.

Men absolut störst stöd har nazistorganisationen fått från Sverigedemokratiska politiker. Inte mindre än 14 personer som de senaste åren representerat SD på kommunnivå dyker upp i registren. Av dem är det fem personer som idag har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna.

SD:s partiföreträdare ertappas gång efter gång med nazistkopplingar, rasism och att sprida hat i sociala medier. Vad säger det om ert parti? 

– Faktum är att vi är väldigt tydliga med att dessa åsikter inte är välkomna hos oss. Vi har en aktiv medlemsutredningsprocess där personer också utesluts från partiet. Något jag tror de allra flesta, som följer den politiska debatten, känner till, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för SD.