Granskning.

2017-09-12 18:00
 • Fredrik Franzén (t.h.) är vice ordförande för SD Järfälla men har också tecknat stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Bild: Jessica Gow/TT, privat
  Fredrik Franzén (t.h.) är vice ordförande för SD Järfälla men har också tecknat stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.
 • Den öppet nazistiska Nordiska motstånds- rörelsen består av en hård kärna på 100 till 150 medlemmar och aktivister. Runt organisationen finns ytterligare några hundra sympatisörer som går i organsationens marscher och sprider propaganda. Bild: Jessica Gow/TT
  Den öppet nazistiska Nordiska motstånds- rörelsen består av en hård kärna på 100 till 150 medlemmar och aktivister. Runt organisationen finns ytterligare några hundra sympatisörer som går i organsationens marscher och sprider propaganda.
 • Fredrik Franzén (t.h.) är vice ordförande för SD Järfälla men har också tecknat stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Här ses han tillsammans med Björn Lindgren, kassör i SD Järfälla.
  Fredrik Franzén (t.h.) är vice ordförande för SD Järfälla men har också tecknat stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Här ses han tillsammans med Björn Lindgren, kassör i SD Järfälla.
 • Här erkänner Fredrik Franzén sitt medlemskap i nazistgruppen
  Här erkänner Fredrik Franzén sitt medlemskap i nazistgruppen
 • Nordfront.se är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida och organisationens främsta propagandakanal. En läcka som Dagens ETC tagit del av visar rörelsens personuppgifter på över 1 000 personer som handlat i webbshoppen och skrivit läsarkommentarer. Bild: Ulf Palm/TT
  Nordfront.se är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida och organisationens främsta propagandakanal. En läcka som Dagens ETC tagit del av visar rörelsens personuppgifter på över 1 000 personer som handlat i webbshoppen och skrivit läsarkommentarer.
Puffetikett
Dagens ETC

SD-topp medlem i nazistgrupp: ”En god sak”

Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla, tecknade strax före valet 2014 ett hemligt stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Ytterligare 13 sverigedemokratiska kommunpolitiker har gett ekonomiskt stöd till nazistgruppen. Det visar Dagens ETC:s granskning av uppgifter som läckt ut från organisationen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I en debattartikel från i våras försäkrar SD-politikern Fredrik Franzén att det inte finns några nazistsympatier inom Sverigedemokraterna och går till attack mot förintelseöverlevaren Emerich Roths kritik av partiet.

Men i hemlighet har han varit medlem i Nordiska motståndsrörelsen, en organisation som öppet hyllar Hitler. ”Jag har valt att bli stödmedlem … samtidigt som jag blev medlem i SD”, skrev han i kommentarsfältet på Nordfront.se den 15 april 2013.

Hemsidan drivs av nazistgruppen som numera kallar sig Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Enligt partiprogrammet vill de ”rasbedöma samtliga människor som fått svenskt medborgarskap efter 1975” och återsända ”rasfrämlingar som befinner sig inom Nordens gränser”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Två transaktioner till Nordfront

Dagens ETC:s granskning av organisationen visar att Fredrik Franzén gjorde en transaktion på minst 500 kronor till Nordfront den 27 september 2012, ungefär samtidigt som han blev medlem i Sverigedemokraterna. Under 2013 blev han alltmer engagerad i partiets Järfällaavdelning men gjorde ändå en till transaktion till Nordfront den 8 juni 2013.

Uppgifterna kommer från ett register som hackats från Nordfronts server av en anonym grupp som kallar sig ”No front friday”. I ett mejl skriver de: ”Vi kommer fortsätta att hacka nazistgrupper så länge de fortsätter att sprida hat och utgöra ett fysiskt hot mot invandrare, hbtq-personer och politiska grupper.”

De hackade filerna sprids nu på nätet och avslöjar identiteterna på drygt 1 100 stödmedlemmar, kunder i webbutiken och skribenter på Nordfront.se. Dagens ETC har samkört registren mot personer som är förtroendevalda eller har partipolitiska uppdrag.

Resultatet visar bland annat att två allianspolitiker, en vänsterpartist och en handfull personer från det numera nedlagda Svenskarnas parti stöttat Nordiska motståndsrörelsen ekonomiskt. Men absolut störst stöd har nazistorganisationen fått från Sverigedemokratiska politiker.

Inte mindre än 14 personer som de senaste åren representerat SD på kommunnivå dyker upp i registren. Av dem är det fem personer som idag har politiska uppdrag för Sverigedemokraterna och som samtidigt har stöttat NMR ekonomiskt.

Erkänner beställningar

I den gruppen ingår Fredrik Franzén, som erkänner att han betalat för ett stödmedlemskap i NMR men som poängterar att han tecknade medlemskapet innan han fick sitt förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna.

– Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger han till Dagens ETC.

Enligt en arkiverad version av Nordfront.se från samma vecka som Fredrik Franzén blev medlem löd rubrikerna på förstasidan ”Dog verkligen 6 miljoner” och ”Nationalsocialism och djurrätt”. Fredrik Franzén fortsatte att läsa och kommentera på Nordfront i över nio månader därefter. Sedan gjorde han ytterligare en transaktion till organisationen.

På Facebook har Fredrik Franzén så sent som för några månader sedan spridit artiklar från och gillat sidorna Nya Tider, Fria Tider och Granskning Sverige. Samtliga har enligt Expo kopplingar till vit makt-miljön.

Varför stödjer du NMR, som är en nationalsocialistisk organisation?

– Jag stödjer inte någon nationalsocialistisk organisation. Jag har istället valt att engagera mig i SD eftersom deras ideologi, politik och retorik ligger i linje med mina egna uppfattningar, säger Fredrik Franzén och fortsätter:

– Jag ansåg och anser fortfarande att NMR har en alltför hårdför och kollektivistisk politik och ideologi, med ett både felaktigt och onödigt fokus på judars politiska roll i Västvärlden.

Men på Nordfront uttrycker han åsikter som kan tolkas åt motsatt håll. I kommentarsfältet på Nordfront.se skriver signaturen Veritas: ”Hur är det med en lista över judar som har gjort något betydande för exempelvis européer?” Fredrik Franzén svarar då: ”En sådan lista skulle ju nämna judar i positiv dager. Du kan väl säga till när du kommit på första namnet. I won’t hold my breath, som man brukar säga. :-)”

Din kommentar skulle kunna tolkas som att du uttrycker en antisemitisk åsikt?

– Jag hyser inga antipatier mot judar. Jag tycker de har rätt till sin kultur och sin nation precis som jag anser att svenskarna och alla andra folk har det.

Beställt propaganda

En annan politiker som skriver på forumet är en 22-årig partikamrat*, som är ledamot för SD i Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun.

I Nordfronts kommentarsfält spekulerar han om SVT:s vd Hanna Stjärne har judiskt påbrå. Vilket inte är sant, men är en populär myt i högerextrema kretsar. Trots detta skriver 22-åringen: ”Obehagligt att så många integrerade heljudar/blandjudar når så höga positioner i samhället. Sedan så sprider dom sin antivita hatpropaganda därifrån.” Han avslutar med orden: ”De vet ej hur farligt dom lever!” 22-åringen har beställt propagandamaterial från NMR:s webbshop.

Även Eskil Berglund, SD-ledamot i Upplands-Bro kommunfullmäktige, har lagt en beställning i webbshopen på NMR:s partiprogram, trots att det finns tillgängligt för gratis nedladdning.

– Jag stödjer inte dem. Ni håller på med ljusskygg verksamhet när ni ringer upp mig, svarar Eskil Berglund.

Han påstår samtidigt att motstånds­rörelsen inte utgör något problem. Så sent som i våras dömdes tre NMR-kopplade personer till långa fängelsestraff efter bombattentat mot ett flyktingboende och syndikalisternas lokal i Göteborg. Och NMR-medlemmen Simon Arnamo, som är efterlyst för mord, klassas av Interpol som en av Europas mest eftersökta.

– Det finns många som är efterlysta. Jag kan ta som exempel de många brott som begås av muslimer, säger Eskil Berglund.

Likställer du gruppen muslimer, som är ungefär två miljarder människor, med nazister?

– Definitivt, de är lika om inte mer radikala än motståndsrörelsen.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Clarence Linde, 22-åringen och Alexander Alexandersson för en kommentar.

*Fotnot II: Dagens ETC har anonymiserat en tidigare namngiven SD-medlem, 22-åringen, då denne nu lämnat partiet och tar avstånd från extremism.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR)

• Nordiska motståndsrörelsen, tidigare Svenska motståndsrörelsen, bildades 1997 som en fraktion ur organisationen Nationell Ungdom. Tidigare aktivister i det nazistiska terrornätverket Vitt ariskt motstånd (Vam) anslöt sig till organisationen.

• NMR är uttalade nationalsocialister, och antisemitismen är central. Rörelsens mål är att genomföra en revolution, störta det demokratiska samhället och ersätta det med en nordisk, nationalsocialistisk diktatur.

Ur NMR:s partiprogram

• ”Upprätta ett statligt institut som kommer arbeta effektivt genom att med moderna genetiska profileringar rasbedöma samtliga människor som fått svenskt medborgarskap efter 1975 och deras efterkommande.”

• ”Genast påbörja återsändandet av merparten av de rasfrämlingar som befinner sig inom Nordens gränser.”

Nordfront.se

• Är en hemsida som drivs av NMR och är rörelsens skyltfönster utåt. Där publiceras propagandatexter i form av kraftigt vinklade nyhetstexter. På Nordfront finns också en webbshop som säljer propagandamaterial, nazistisk litteratur och kläder.

Nordfront förlags webbutik

Nordfront förlag är Nordiska motståndsrörelsens bokförlag och nätbutik. I butiken säljs nationalsocialistisk litteratur, tidningar och NMR:s propagandamaterial. Butiken är en viktig inkomstkälla för organisationen och är den främsta kanalen för spridning av affischer och klistermärken som sätts upp och sprids av rörelsens medlemmar och sympatisörer.

Hackarattacken mot Nordfront

• Någon gång i juni månad lyckades en hackargrupp som kallar sig Nofront friday ta sig in i på Nordiska motståndsrörelsens server. Detta sprider hackarna på nätet:

• Nordfront förlags orderregister, innehållande namn på beställare, mejladress, postadress samt orderns innehåll.

• Inlägg från NMR:s interna forum.

• IP-nummer samt mejladresser kopplade till tusentals läsarkommentarer till Nordfronts artiklar.

• Tusentals Nordfrontanvändares mejladresser och lösenord.

Så har Dagens ETC granskat materialet

1. Vi har laddat ner den känsliga informationen.

2. Vi har fått filernas äkthet bekräftad av en expert.

3. Vi har sedan gjort personkollar på över 2 096 ordrar.

4. Ur den gruppen har vi identifierat 826 individer och sedan gjort en databaskörning gentemot ett register över personer med politiska uppdrag.