Inrikes.

2016-08-16 10:00
Ebba Busch Thor talar i Almedalen sommaren 2016.
Ebba Busch Thor talar i Almedalen sommaren 2016.

KD-ledaren ger stöd till extremister

Den 28 augusti är det dags för Sionistiska federationens manifestation för Israel. Organisationen har kritiserats för att hysa högerextrema åsikter och i år talar Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Liberalernas Birgitta Ohlsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tillsammans med Stoppabojkott.se, en organisation som utger sig vara ett svar på de bojkottkampanjer som förs mot Israel, kommer Sionistiska federationen hålla sin manifestation på Raoul Wallenbergs Torg i centrala Stockholm i slutet av augusti. Talar gör högt uppsatta politiker från alliansen och det tycker Olle Katz, talesperson för Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, är anmärkningsvärt.

– Det är skrämmande att svenska riksdagsmän och partiledare deltar i en manifestation som stöder en ockupation och därmed står i vägen för fred. Det Sionistiska federationen står för går också emot vad deras partier står för, säger han.

Kristdemokraterna avböjer att kommentera sin medverkan och inte eller Liberalerna har velat ge någon kommentar när Dagens ETC har sökt dem. Olle Katz menar att legitimiteten som Ebba Busch Thor ger Sionistiska federationen påminner om det den amerikanska kristna högern gör.

– Det påminner om deras kopplingar till Israel, som ju inte är politisk utan religiös. De väntar på att frälsaren ska komma och det kan han göra först när hela Israel befolkas av judar, det är en oerhört märklig inställning och det förvånar mig att Ebba Busch Thor anammar den inställningen, säger Olle Katz.

Läs vidare på nästa sida: Gav pris till Sverigedemokrat

Sionistiska federationen

Sionistiska federationen i Sverige är en del av Sionistiska världsorganisationen som bildades under namnet Sionistiska organisationen 1897 av Theodor Herzl.

Målet då var att skapa en judisk stat och när det blev verklighet 1948 spelade organisationen en stor roll i och med sitt förberedande administrativa arbete.