Inrikes.

2019-12-02 10:00
I oktober anmälde fackförbundet ST, som organiserar många av arbetsförmedlarna, myndighetens hantering av kontorsnedläggningar till Justitieombudsmannen, JO.  Bild: Petra Älvstrand/TT
I oktober anmälde fackförbundet ST, som organiserar många av arbetsförmedlarna, myndighetens hantering av kontorsnedläggningar till Justitieombudsmannen, JO. 
Puffetikett
Dagens ETC

Kan vara för sent att rädda lokalkontoren

Drygt 50 av Arbetsförmedlingens lokalkontor har redan stängts när regeringen tillsammans med C och L nu säger att nedläggningen ska stoppas och att den lokala närvaron ska stärkas. Enligt fackförbundet ST kan det bli svårt att hitta personal till kontoren om de öppnas igen.

”Efter varsel och uppsägningar har vi tappat mycket folk”, säger Fredrik Andersson, ordförande för facket ST inom Arbetsförmedlingen.

– Det är helt fel att lägga ner lokalkontor. Det försvårar arbetet med de arbetssökande. De behöver kunna få ett personligt stöd, säger Fredrik Andersson.

I oktober anmälde därför fackförbundet ST, som organiserar många av arbetsförmedlarna, myndighetens hantering av kontorsnedläggningar till Justitieombudsmannen, JO. ST anser att besluten inte har tagits enligt den förordning som regeringen antagit, om regler som ska följas när en myndighet ska avvecklas i en kommun. Enligt förordningen ska det göras en konsekvensanalys för varje nedläggning där det också ska framgå vilka alternativa möjligheter som finns för verksamheten – i varje kommun.

– Vi anser att det inte har följts och därför vill vi att JO ska granska kontorsnedläggningarna, säger Fredrik Andersson.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Läggs ner i rasande fart

Arbetsförmedlingens beslut att lägga ned 132 kontor togs tidigare i år. I september lades de första kontoren ner och enligt tidsplanen ska drygt 80 kontor stängas innan året är slut. Hela kontorsavvecklingen ska vara klar i december 2020.

Men nedläggningarna har nu kritiserat av i princip alla partier i riksdagen. Även av C, som annars är det parti som mest har drivit på att Arbetsförmedlingen ska reformeras, och M och KD, som drog ned anslagen kraftig till myndigheten i sin budget. Martin Ådahl, C, säger nu att han vill ”peka med hela handen för att återupprätta närvaron på landsbygden”. V har gett regeringen fram till på torsdag på sig att uppfylla vissa krav när det gäller Arbetsförmedlingen, bland annat att stoppa nedläggningen av kontor, annars kommer partiet att lägga fram en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S.

Svårt öppna stänga kontor

Regeringen, tillsammans med C och L, har nu sagt att de förhandlar om ett nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen för att stoppa nedläggningen och även öppna kontor som redan har stängt. Eva Nordmark höll en presskonferens i torsdags där hon meddelade att myndigheten ska få i uppdrag att stärka den lokala närvaron.

Fredrik Andersson på ST säger att det är bra att det här sker. Men han är rädd att vändningen kan komma för sent.

– Flera kontor är redan nedlagda och vi har tappat personal. Inte bara de som har sagts upp utan också de som har sökt sig bort när de vet att deras lokalkontor ska försvinna. Om kontoren öppnas igen är det inte säkert att vi har personal kvar som kan jobba där, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Stängda kontor