Intervju.

2015-10-23 11:42
  • ”Om man inte ens tror att ett välfärdssamhälle är möjligt, då måste man rusta sig själv. Då är det skattesänkningar och främlingsfientlighet som människor griper efter för att rusta sig själva.” Bild: Carlos Zaya
    ”Om man inte ens tror att ett välfärdssamhälle är möjligt, då måste man rusta sig själv. Då är det skattesänkningar och främlingsfientlighet som människor griper efter för att rusta sig själva.”
  • Håkan Juholt. Bild: Carlos Zaya
    Håkan Juholt.
  • ”Vi ska inte vara ett land där flera hundratusen lever i barnfattigdom. Det är en skam för Sverige”. Så lät det när Håkan Juholt höll sitt första partiledaretal. Nu packar han ner 21 år i riksdagen i kartonger.I en av dem finns en rapport om barnfattigdom Bild: Carlos Zaya
    ”Vi ska inte vara ett land där flera hundratusen lever i barnfattigdom. Det är en skam för Sverige”. Så lät det när Håkan Juholt höll sitt första partiledaretal. Nu packar han ner 21 år i riksdagen i kartonger.I en av dem finns en rapport om barnfattigdom

Juholt lämnar politiken: "Vill inte bli ihågkommen som den sista vänstersossen"

Hur ser din relation ut till gamla kollegor som exempelvis före detta stabschefen Stefan Stern ut i dag?

– Någon sådan har jag inte. Ingen som helst relation. Självklart gör man fel och misstag, men jag vet att jag inte begått fler misstag än någon annan. Jag kan lista Mona Sahlins misstag och det räcker inte med ett kollegieblock. Jag har inte talat om döda som försöker fly över Medelhavet, vilket Stefan Löfven faktiskt har gjort. Det är fullt mänskligt att säga fel någon gång. Men att de närmaste skulle komma och vända detta mot mig, det kunde jag inte ens föreställa mig. Och att kommunikationschefen, som var anställd för att stärka mig och socialdemokratin, talar om för Stefan Löfven att ”han är borta om en vecka”, det är helt otroligt! En socialdemokrati som hudflänger varandra, vilket skedde under min tid, det är en socialdemokrati i förfall.

Vad är det i den här kulturen som gör att ett sådant beteende frodas?

– Det undrar jag också! Jag tror att många hade rekryterats för en annan kapten på skutan, Thomas Östros, det är en vänskapskrets som hade sett sig som dem som skulle leda landet. Och så blev det fel kapten. Jag kom in i en organisation som var färdigrekryterad.

Vad skiljer dig från Östros som socialdemokratisk politiker?

– Jag har stor respekt för Thomas. Det tog inte lång tid från att han kandiderade till att bli socialdemokratins ordförande till att han blev chef för bankföreningen. Det måste vara ett uttryck för hur skicklig han är. Bred och skicklig.

Hur skulle du vilja bli ihågkommen?

– Jag har inga sådana ambitioner alls. Min farfar var industriarbetare, min pappa industriarbetare, även om han var politiker på slutet. När jag kom in hit nästan niade jag de främsta företrädarna. Jag har gjort en klassresa. Jag har blivit vald till riksdagen och omvald så många gånger och dessutom slagit personligt röstrekord i det senaste valet. Jag har i min valkrets lyckats att förmedla att politiken är viktig och att det går att åstadkomma saker med den. Men nationellt kommer jag bli ihågkommen som partiledaren som avgick, som inte lyckades. Det kan inte justeras. Segrarna skriver historien.

Har du känt sorg över det?

– Nej, aldrig. Det är klart att jag hade önskat att jag kunnat fortsätta min politiska kurs. Jag kan känna en sorg över att min politik inte hann prövas. Det bär jag med mig. Olof Palme sa att politik är att vilja. Jag vill nog lägga till att är att politik är att våga också. Att våga ta stryk, att våga stå upp, att våga ta smällar. Det är politikens nerv. Sedan jag föll med alla mina brister har riskminimering upphöjts till ett väldigt centralt element hos de allra flesta. Det kommer göra politiken tråkigare. Jag vill att politik ska vara en van Gogh-målning, ett Riojavin.

Tror du inte att många kommer komma ihåg dig som den sista riktiga vänstersossen?

– Jag hoppas verkligen att jag inte kommer bli ihågkommen som den sista vänstersossen. Jag hoppas innerligt att du har fel här. Nog diplomatiskt svar?

Efter intervjun skickar Juholt ett sms med följande tillägg:

”Hej igen. Inser att du har mycket mer än vad du behöver, men vill ändå sända dig dessa rader för på vägen till T-banan nu blev jag påmind om något för mig betydelsefullt. En kvinna med barnvagn skyndade ifatt mig och sa vänligt till mig: 'Stå på dig, stå på dig'. På Lilla Nygatan bytte en äldre man trottoar för att han ville skaka min hand. I gången vid Gamla stans station blev jag stoppad av en man med orden: 'Jag saknar dig. Gud vad jag saknar dig'. Självklart är jag berörd av detta. Blir både glad och ledsen. Och så här har det varit varje dag sedan jag avgick. Precis varje dag, oavsett var i landet jag är. Jag vet att jag berörde människor. Att jag väckte något inom dem som slumrat in. Den vetskapen kommer jag bära med mig livet ut. Det är både glädje och en sorg. Ville bara att du skulle veta. Allt gott. Håkan”

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Håkan Juholts politiska karriär

1976

• Håkan Juholt går med i SSU.

1994

18 september

• Håkan Juholt blir invald i riksdagen.

2011

26 mars

• Juholts installationstal i Stockholm.

28 mars  

• Juholts sambos bedrägeridom avslöjas.

8 juli

• Juholt talar i ­Almedalen.

7 oktober

• Aftonbladet publicerar första artikeln om hyresskandalen.

11 oktober

• Hemligt VU-möte utan Juholt.

20 november

• Östros vägrar uttala förtroende för Juholt.

19–20 januari

• VU håller möte om krisen.

2012

21 januari

• Håkan Juholt avgår som partiordförande.

27 januari

• Stefan Löfven utses till ny partiordförande.

2014

14 september

• Juholt slår personligt rekord i antal riksdagsröster.

11 oktober

• Daniel Suhonens bok Partiledaren som klev in i kylan kommer ut.

2015

23 oktober

• Håkan Juholt berättar via Dagens ETC och ett fåtal andra medier om sin avgång.