Inrikes.

2018-10-25 10:15
Bild: Joakim Medin
Puffetikett
Dagens ETC

Joakim Medin: ”Som att blicka in i SD:s väljarskara”

I en månad wallraffade Dagens ETC:s medarbetare Joakim Medin i Thailand för att komma nära svenskarna som köper sex.

Nu har wallraffandet lett till en uppmärksammad rapport. Men inte bara svensk media skriver om den – Joakim Medin har också fått reaktioner från männen det handlar om.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Med dold mikrofon besökte Joakim Medin, frilansjournalist och Dagens ETC-medarbetare, några av de gator i Thailand där sexindustrin är som störst.

Han tog kontakt både med dem som säljer sex, och med de svenska män som köper. Något som ledde till en artikelserie i Dagens ETC, men också till rapporten Welcome to Sin City: svenska mäns sexturism. Studien är gjord på uppdrag av nätverket Schyst resande, och släpptes tidigare i veckan. Sedan dess har uppmärksamheten kring rapporten varit stor såväl på sociala medier som i nyhetsrapporteringen. Joakim Medin är på sätt och vis inte förvånad.

– Väldigt många svenskar reser till Thailand och kan känna igen sig. Även om de inte själva har köpt sex så har de kanske sett det, säger han.

Han tror att just wallraffandet har varit en förutsättning för att kunna få ärliga samtal med sexköparna. Och att det i sig gör att intresset för rapporten är stort.

– Männen jag har pratat med har sagt precis vad de tänker och tycker. Hade de vetat att jag var journalist hade de uttryckt sig på ett helt annat sätt, då hade jag kanske inte ens fått prata med dem. Nu blir det en inblick i hur de tänker. Det tycker nog många är spännande, säger Joakim Medin.

Rasistiska åsikter

Månaden i Thailand visade att sexköparna på många sätt skiljer sig åt – de är olika gamla, har olika bakgrund och olika ekonomisk status – men det finns också sådant som förenar dem. Inte minst åsikten att Sverige har försämrats.

– Många uttryckte att Sverige har blivit för mångkulturellt och att jämställdheten har gått för långt. Nästan alla uttryckte någon form av rasistiska åsikter. Det var lite som att blicka in bland Sverigedemokraternas väljarskara.

”Män som utnyttjar kvinnor”

Efter att rapporten släppts har Joakim Medin också fått en mängd mejl och telefonsamtal. Många är tacksamma över att han undersökt sexindustrin i Thailand, men vissa har också varit upprörda. Särskilt gäller det män som själva köpt sex.

– De menar att jag ger en falsk bild. Att verkligheten är mer komplicerad, att det som börjar som sexköp ibland leder till långvariga relationer. Det kan vara sant, men det tar inte bort det faktum att det här är män som utnyttjar kvinnor i utsatta situationer.

Sexköparna

7,5 procent av de svenska männen uppskattas ha köpt sex någon gång i sitt liv, runt 80 procent av dem har gjort det utomlands.

Sexköpsindustrin globalt berör 40–42 miljoner människor.

Uppemot 250 000 thailändare är prostituerade, av dessa är tio procent män.

I rapporten kategoriseras sexköparna för att visa vilka mekanismer som ligger bakom sexköpen: vissa förklarar sina köp genom att hänvisa till thailändsk kultur, andra menar att de hjälper kvinnorna genom att köpa sex, vissa är ute efter ”flickvänsupplevelser”, medan en annan grupp vill dominera kvinnor och leva ut sina fantasier.