Utrikes.

2018-07-31 09:15
  • Bangla Road lockar turister av alla åldrar och nationaliteter, trots att den genomsyras av sexindustrin.  Bild: Joakim Medin
    Bangla Road lockar turister av alla åldrar och nationaliteter, trots att den genomsyras av sexindustrin.
  •  Patong Beach har länge varit ett klassiskt resmål för svenska turister, med eller utan sexköp i sikte. Bild: Joakim Medin
    Patong Beach har länge varit ett klassiskt resmål för svenska turister, med eller utan sexköp i sikte.
Puffetikett
Dagens ETC

Sexköparen: ”Som att handla ett kilo fläskkött”

Män som köper sex av kvinnor är en vanlig syn i svenskarnas semesterparadis Thailand. Men hur försvarar de själva sitt agerande? Dagens ETC:s reporter har talat med flera av männen, i del två i en reportage­serie.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den australiensiske pensionären Wayne vill att vi tar ett grepp om våra kukar när den unga, kvinnliga bartendern Neg tar en bild av oss. Ett ordentligt grepp med hela handen, för att visa hur otroligt mycket sex vi får här i Thailand.

Efteråt kysser Wayne Neg på munnen. Hon följde med honom hem till hans condolägenhet för några nätter sedan. Han säger att det berodde på ömsesidig attraktion, att Neg inte är prostituerad.

– Men jag stack ändå till henne 3 000 baht dagen efter. Hon var så jävla bra i sängen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Wayne är några år över 60 och gick i pension från jobbet som flygledare hemma i Australien vid årsskiftet. För tre månader sedan flyttade han permanent hit till Patong Beach på den thailändska ön Phuket, ett klassiskt semesterresmål även för oräkneliga svenskar.

Wayne har besökt Phuket under tio års tid för att dricka öl och träffa unga thailändskor. Här är utländska män som betalar för sex med kvinnor ett mycket vanligt inslag. Särskilt på den legendariska party- och prostitutionsgatan Bangla Road, där jag träffar Wayne.

”Väldigt normalt här”

Men hur motiverar sådana män sina köp av prostituerade? Vi beställer in en ny runda öl och Wayne förklarar sitt agerande med att det helt enkelt är väldigt normalt här, i Thailand.

– Ja, hon du går hem med är prostituerad. Men alla går hem med sådana tjejer här. Det är väldigt accepterat i Thailand och en del av deras traditioner. Alla vet också att tjejerna måste arbeta för att kunna äta och för att kunna skicka hem pengar till sina föräldrar.

Under åren i Thailand har Wayne haft flera, som han kallar dem, ”flickvänner” på Phuket. Den som varat längst tillbringade han två månader med. Han skrattar och säger att hon var helt galen i sex, efter fem gånger per dag var han helt död. Han tar fram sin mobiltelefon och visar en bild av kvinnan, som ser ut att vara bara några år över 20.

– Jag gav henne mycket pengar för den tiden, som alltihop gick till att hjälpa hennes familj.

400 kronor per dag

Bartendern Neg kommer fram och låtsas bli svartsjuk över ”ex-flickvännen”. Hon säger att hennes vän ”Pop” som är bartjej här tycker om mig.

Pop kommer fram till oss och börjar genast gnida sina nakna skinkor mot mitt lår. Wayne blir upphetsad och vill visa sin förhandlingsteknik. Vad skulle en vecka med Joakim kunna kosta? Pop kan inte ett enda ord engelska och Neg måste hjälpa till att översätta. Vi landar i ett arvode om 1 500 baht per dag, drygt 400 kronor.

Wayne är nöjd. En hel vecka med Pop gör att jag kommer upptäcka de särskilda fördelarna med en ”flickvän” här.

– Tjejerna gör precis vad som helst för dig. När jag kliver upp ur sängen på morgonen så bäddar jag den aldrig, det gör de åt mig. När jag är svettig så torkar de min panna.

”En affärstransaktion”

Andra manliga, utländska sexköpare jag möter resonerar i regel likadant som Wayne. I en annan bar stöter jag på en medelålders svensk man från Göteborg, som vi kan kalla Mats. Han har rest hit till Thailand i sex års tid och även han har från första besöket sökt sig till prostituerade kvinnor.

Allt började med att han gick in i en massagesalong för att få en ryggbehandling, vilket slutade i en ”happy ending” för en extra slant. Efter det älskade han Thailand.

– Mina polare hemma började fråga mig, har du blivit sextorsk? Ja, hur lätt som helst. Jag har aldrig fördömt prostitution i sig, det är en affärstransaktion mellan två människor, ungefär som att jag skulle köpa ett kilo fläskkött. Och nästan alla brudar du ser i industrin kommer uppifrån norra och nordvästra Thailand. De är fattiga, bönder, de kanske måste jobba här för att försörja morsan och farsan. Om du kan välja mellan att sopa gatan för 10 000 baht per månad eller att nuppa med en västerlänning några gånger och få 30 000 baht, vad väljer du?

Till skillnad från Wayne har Mats dock idag funnit kärleken i en bartjej, som han först betalade för att ha sex med. Nu kallar han henne för sin permanenta flickvän. Han har sökt svenskt visum för att få henne med sig till Göteborg.

Mats säger att han inte hade haft lika lätt att skaffa en partner härifrån om han hade varit yngre. Då hade han ännu en förhoppning om att hitta en svensk fru att bilda en familj med, men för en singelman i fyrtioårsåldern har det visat sig mycket lättare att hitta en kvinna här.

– Sen så kan man ju resonera, varför är det så mycket lättare här? För de vill hitta ett bättre liv. Jag vet att det samma gäller även min flickvän, men så fungerar alla människor. Jag hade också hoppats på att det kom fram en 50-årig kärring på Avenyn och bad mig knulla henne en gång i veckan, så skulle jag få det ena och det andra. Klart som fan jag hade hoppat på det direkt.

Turister bidrar till normalisering

Så här resonerar blott två av många utländska män i Thailand, för att försvara varför de köpt sex av lokala kvinnor. Det är lätt att moralisera över ett sådant beteende. Men samtidigt bidrar den tillåtande atmosfären i Thailand till att manliga sexköpare så enkelt kan släppa på alla spärrar.

Kväll efter kväll går jag ner för Bangla Road och ser halvnakna unga tjejer dansa runt stänger eller leta sexkunder i barer och ute på gatan.

Överallt ser jag utländska turister som sökt sig hit av nyfikenhet och eftersom gatan även utgör ett nav i Patong Beachs uteliv. Europeiska småbarnsfamiljer sitter och dricker läsk i en bar, medan en kvinna strippar bakom ett skyltfönster en våning ovanför dem.

50 år efter att den moderna sexindustrin med prostitution uppstod i Thailand, runt amerikanska vietnamsoldater, har industrin blivit ett ”normalt” inslag i samhället. Idag bidrar många gånger även vanliga turister till normaliseringen.