Inrikes.

2019-08-30 11:30
  • Utdrag ur boken / Skärmdumpar.
  • Utdrag ur boken / Skärmdumpar.
Puffetikett
Dagens ETC

Jättarna backar – slutar sälja bok som lurar barn om vaccin

Ett upprop startade efter Dagens ETC:s avslöjande att Bokus och Adlibris säljer en barnbok med falsk information om vaccin. Nu väljer jättarna att plocka bort boken ur sina sortiment.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Hälsa för barn” av Stefan Whilde släpptes förra veckan och förespråkar bland annat vitamin, kokosolja och fett som alternativ till vaccin. Boken uppmärksammades i torsdags av Dagens ETC:s ledarsida, och Kicki Sahamies i Ålberga startade ett nätupprop för att få bokhandlarna att sluta sälja den.

– Det är inte sunt att distribuera fake news när det riskerar drabba barn på det sättet, säger Kicki Sahamies.

Plockades bort

På torsdagen valde Bokus att plocka bort ”Hälsa för barn” ur sortimentet, åtminstone tillfälligt. Företaget uppger för Dagens ETC att man ska utvärdera om den strider mot deras ”sortimentspolicy”.

På fredagen lovade Adlibris att följa efter Bokus.

– I diskussioner gällande vaccin förlitar vi oss till fullo på vetenskap, skriver Adlibris pr-ansvarige Elias Vieglins i sms till Dagens ETC.

Elias Vieglins hävdar att det var ett misstag att boken sålts och att det beror på att Adlibris har drygt 16 miljoner titlar i sortimentet. Tusentals tillkommer varje månad.

– Vi har vissa rutiner för att fånga upp vissa typer av böcker men tyvärr så missar vi enstaka titlar ibland.

”Fantastiskt!”

Kicki Sahamies säger att gensvaret på hennes upprop på nätet överträffat alla hennes förväntningar. Hon är väldigt nöjd över att boken plockats bort.

– Fantastiskt! Jag är glad att de agerade snabbt och tog bort den, säger hon.

Kicki Sahamies med dottern Petra 1,5 år. Bild: Privat
Kicki Sahamies med dottern Petra 1,5 år.

Hon beskriver sig själv som ”rabiat” vaccinförespråkare och berättar att hon sett barn dö eftersom de inte vaccinerats.

– När jag var runt 20 år bodde jag och reste runt i utvecklingsländer och hjälpte till med lokala projekt. Jag har sett barn dö i difteri. De dog för att de inte hade tillgång till vaccin, inte för att mamman läst några konstiga artiklar om autism eller liknande.

Hon säger att hon alltid försöker ta debatt med föräldrar som är vaccinmotståndare. Ibland når hon fram, andra gånger inte.

– Ibland känns den här antivaccinrörelsen hopplös. Samtidigt tycker man synd om föräldrarna. De har oro och ångest för att de tror att detta ska skada deras barn. Det är inte för att de vill vara elaka mot barnen utan för att de har genuin oro och ångest.

Kicki Sahamies kommer låta nätuppropet vara med målet att förhindra att bokhandlare säljer liknande böcker i framtiden.

”Hälsa för barn”

• Bok som förespråkar ”naturlig” hälsa för barn och bland annat avråder från vaccinering. Rikad mot barn och deras föräldrar.

• Skriven av Stefan Whilde som själv uppger att han jobbat med homoepati i 20 år. Han har get ut en lång rad böcker med titlar som ”Homeopati för nybörjare”, ”Lilla Tvärtomboken”, ”LSD för fiskar” och ”Samlaget”.