Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-08-29 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Varning utfärdas – vaccinmotståndare säljer livsfarlig barnbok

Boken lovar att det finns fullgoda substitut till vaccin: vitaminer, fett, solen, kokosolja, skratt och lek.

Bokens budskap är att mässling, röda hund och vattkoppor förut gjorde barn ”starkare och större”.

Boken nämner inte att hundratusentals människor årligen fortfarande dör av bara mässling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Dagligen får en tidning pressmeddelanden för ditten och datten, men vissa sticker ut. ”Första vaccinkritiska barnboken på svenska.” Så börjar mejlet som kommer från Stefan Whilde. Han har skrivit boken som heter ”Hälsa för barn”.

Vaccinkritisk…

”Den vänder sig till små och stora barn och till deras föräldrar”, informerar Whilde, som tipsar om att han även startat en grupp på Facebook. Boken presenteras där som ”helt naturlig” och utlovar ”hälsa på naturlig och miljövänlig väg”. Den har redan hittat läsare. Några omdömen:

”En jätteviktig bok som bör spridas, för att vi ska få friska barn och bli starka som vuxna.”

”Behövd! Big pharma sätter våra barn på risk.”

”Jag är övertygad om att många föräldrar kan ha stor hjälp av boken för att förklara för barnen hur man har hjälp av ett starkt immunförsvar.”

”Barnboken som talar när de andra tiger.”

Det blir ett dilemma.

Ska verkligen en sådan här bok uppmärksammas? Den är utgiven på minimalt förlag.

Men.

Den finns att köpa på Adlibris och Bokus. Den kommer att finnas på bokmässan. Dessutom börjar ryktet gå i svenska grupper för vaccinationsmotstånd som samlar tiotusentals människor. De förstår vad Whilde – själv homeopat – erbjuder.

Propaganda riktad till barn.

Myter ersätter kunskap.

Just detta med vaccinkritik nämns inte alls i marknadsföringstexten hos Adlibris och Bokus. Där kallas boken istället ”kontroversiell”.

Jag har läst.

Låt mig leda dig genom sidorna.

Tänk dig grälla färger, gulliga teckningar. Föreställ dig karaktären Will Power (viljestyrka) som är ett immunförsvar, klädd i karatedräkt.

Han är stark eftersom han tränar. Han berättar att det inte är så farligt att vara förkyld och ha feber ibland. Feber är bara naturligt, ”man behöver ju inte tro och lyssna på allt som sägs”.

Immunförsvaret blinkar menande.

Sedan blir det riktigt knasigt.

”Många av de mediciner som sjukhuset ger till sjuka gör mig svag och liten. Jag blir trött och då vill sjukhuset ge ännu fler mediciner som gör mig ännu tröttare. Därför är det bra att ta så lite mediciner som möjligt. Då blir jag pigg igen – och du också!”

Där kom det alternativmedicinska manifestet, bedrägligt barnanpassat med mumbojumbo om ”andra läkekonster” och ”hälsofrihet” och ”läkning sker inifrån och ut, uppifrån och ner”.

Tydligen är det fel att gipsa ett brutet ben.

Will Power berättar att det finns en ”medicin” som läker benet och är gjord av ”rent vatten och av växten slåttergubbe”. Sådant gör dig ”stark och modig”.

Har du hört talas om barnsjukdomar? frågar Will Power.

”Förr i tiden fick nästan alla barn de sjukdomarna. Det var naturligt. Sjukdomarna var som ett träningsläger för mig.”

Där kom vaccinmotståndet.

Boken lovar att det finns fullgoda substitut till vaccin: vitaminer, fett, solen, kokosolja, skratt och lek.

Bokens budskap är att mässling, röda hund och vattkoppor förut gjorde barn ”starkare och större”.

Boken nämner inte att hundratusentals människor årligen fortfarande dör av bara mässling.

Så ja, boken ska uppmärksammas.

Måste.

För att utfärda en varning till allmänheten.

Just nu har Dagens ETC en pågående granskning av vaccinmotståndet, i Sverige och internationellt. Det är surrealistisk läsning. Hur kan någon förkasta vetenskap för att istället googla sig till charlataner som kallar sig ”drakryttare” och har ”minnen från tidigare rensningar efter de energimässiga svallvågorna från Atlantis fall”?

Den tryckta pamfletten på vårdcentralen ges inte längre självklart tolkningsföreträde. Det gäller även för barnmorskan eller läkaren. Information flödar över otaliga plattformar.

Ibland är den sann, ibland är den falsk.

Ibland är den 1177.

Ibland är den en homeopat som författar förledande barnböcker.

Hur ska manipulativa argument som publiceras på Youtube bemötas? Ska det ligga i vårdens uppdrag att kliva in i trådar på Facebook för att stävja den värsta mytbildningen?

När jag skriver det här vet jag redan vilka telefonsamtal och mejl jag kommer att få. Dagens ETC har tidigare behandlat vaccinmotstånd, på både nyhets- och ledarplats.

Tonläget blir aggressivt.

Någon framhärdar att han vill filma mig när jag injiceras med samtliga existerande vaccin. En annan tycker – i en krönika publicerad av tidningen Kulturen – att jag genom att förespråka obligatorisk vaccinering gör mig skyldig till något ”som kan liknas vid den tvångssterilisering som nazisterna... sysslade med främst före och under andra världskriget”.

Men det är inte till fundamentalisterna vi vänder oss med journalistiken. Snarare till alla andra som brukar höra av sig. Föräldrarna som beskriver att de vill sina barns bästa och tycker att det är svårt att överblicka vad vaccin gör med en liten kropp. De söker fakta. Men kan inte skilja fakta från falsarier.

Samhället står inför en gigantisk utmaning.