Hoppa till innehållet

Inrikes

IES ger miljoner till Handels – vars rektor sitter i IES styrelse

För att fira grundaren Barbara Bergströms 75-årsdag donerar stiftelsen bakom Internationella engelska skolan 60 miljoner kronor till forskning om skoleffektivisering.
För att fira grundaren Barbara Bergströms 75-årsdag donerar stiftelsen bakom Internationella engelska skolan 60 miljoner kronor till forskning om skoleffektivisering. Bild: Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Dagens ETC.

Internationella engelska skolans grundare donerar 60 miljoner till en ny professur på Handelshögskolan. Med större inflytande i forskningen får marknadsskolan större makt i samhället, menar kritiker. ”Det är väldigt träffande att Handels rektor själv sitter i IES styrelse. Det är en så bra bild över vilka intressenter som har makten över den svenska skolan”, säger Marcus Larsson på tankesmedjan Balans.

För att uppmärksamma att IES:s grundare Barbara Bergström fyller 75 år har paret Bergströms stiftelse skänkt 60 miljoner kronor till Handelshögskolan och en professur inom organisation och ledarskap i skolan och utbildningssektorn. Professor Karl Wennberg, som för närvarande verkar vid Linköpings universitet, ska bedriva ”oberoende forskning om skolans ledning och framgångsfaktorer”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00