De gula och bruna fasaderna på hyreshusen är slitna. Många persienner hänger trasiga och flera boende har satt upp tygstycken för fönstren för att hålla höstkylan ute. På gaveln vid varje hus finns en plåtskylt som visar att det ägs av Hembla, det fastighetsbolag som i förra veckan såldes av amerikanska Blackstone till tyska riskkapitalbolaget Vonovia.
Efter bara tre år som ägare av Hembla gör Blackstone en vinst på sex miljarder kronor. Vilka förlorarna i affären är blir tydligt när vi besöker området vid Tönsbergsgatan i Stockholmsförorten Husby.
Jeanette Stavrias, Angela Scali Elfadhli och Anja Blank är grannar och har bott här sedan slutet av 70-talet när området byggdes. För dem är Vonovia den sjunde ägaren och de har inte så höga förhoppningar om att något ska bli bättre.
– Vi har gått från toppen till soptippen, säger de om att Svenska bostäder ägde husen en gång i tiden.
Det skaver att se att grannarna i andra områden i Husby, som har allmännyttans Svenska bostäder som hyresvärd, bor mycket bättre. Deras egna bostadshus är nu i fritt fall. I ett av de fyra husen som omgärdar innergården är alla lägenheterna på botten översvämmade.
– De boende kallar det här för gatan som gud glömde, säger Jeanette Stavrias.
Angela Scali Elfadhli som bor på första våningen i huset har drabbats av 20 vattenläckor i köket och klädkammaren sedan lägenheten över henne renoverades. Rören har gått sönder gång på gång och nästan allt innehåll i hennes klädkammare har blivit förstört av vattnet. Den enda hjälp hon fått av hyresvärden är att de har satt in värmefläktar för att få bort fukten.
Hörde en smäll
En kväll hörde hon en ljudlig smäll inne i klädkammaren. När hon öppnade dörren såg hon ett stort hål rakt upp i grannens klädkammare. Det var byggarbetarna som försökt borra efter stammarna där uppe men borrat fel och en del av golvet hade ramlat ner i stället.
Jeanette Stavrias bor högst upp i samma trappuppgång som Angela Scali Elfadhli. Alla lägenheter på våningarna mellan deras har fått en sådan renovering. En gång frågade Jeanette en rörmokare som jobbade i huset om hon riskerar få sådana översvämningar som Angela råkat ut för.
– Då sa han: nej du kommer inte få en översvämning – du kommer att få en fontän, säger Jeanette och alla tre skrattar uppgivet.
Konceptrenovering kallas det sätt som vissa privata fastighetsägare använder sig av när de gör om i en lägenhet i taget och kan kanske förklara översvämningarna i Jeanette och Angelas hus.
– Att renovera punktvis i stället för att flytta ut de boende till evakueringsbostäder och göra att ordentligt stambyte kan leda till vattenläckor och översvämningar, berättar Arram Eckerbom som är arkitekt och medlem i den ideella organisationen Arkitekturrevisionen.
Så fort en hyresgäst flyttar river ägaren ut interiören i lägenheten. De gör ett slags fuskstambyte av lägenheten där de ibland använder en metod som kallas relining – att sätta plast kring stammarna i stället för att byta dem. Inne i lägenheten byter de ut ytskikten samt tillför detaljer som ökar värdet på den som exempelvis parkettgolv, handdukstorkar, tvättmaskin och arbetsbänk i marmor. På så sätt kan man ta ut en mycket högre hyra när nästa hyresgäst flyttar in och de slipper förhandla med befintliga hyresgäster.
Eftersom fastighetsägarna undviker riktiga stambyten samt byten av fönster, dörrar och fasader negligerar de det riktiga upprustningsbehovet hos huset som kan stå och förfalla.
Just nu arbetar Arkitekturrevisionen med att kartlägga utförsäljningarna av allmännyttan i Stockholm. Miljonprogrammets Husby är intressant eftersom 80 procent av stadsdelens bebyggelse uppfördes av kommunala Svenska Bostäder. Bolaget ägde och förvaltade sedan husen fram till 90-talet då Socialdemokraterna sålde en tredjedel av beståndet till olika privata fastighetsbolag. Sedan dess har de privatägda hyresrätterna koncentrerats till en ägare och under de senaste åren till fastighetsbolaget Hembla, som tidigare hette D Carnegie, och dess ägare Blackstone som nu säljer till Vonovia. I dag förvaltar Hembla 1500 av bostäderna – en tredjedel av Husbys totala bostadsbestånd.
– Genom köpet av Hembla har Vonovia etablerat sig som Sveriges största ägare av bostadsfastigheter, en position som sedan rekordåren innehafts av just allmännyttiga Svenska Bostäder, berättar Arram Eckerbom.
Stora skillnader
Under Bostadsvrålet, ett event för bostadsaktivister, ordnar Arkitekturrevisionen en rundvandring för att visa skillnaderna mellan Svenska bostäders hyresbestånd och det som förvaltas av Hembla.
De visar oss ett område vid Trondheimsgatan där Svenska bostäder är hyresvärd och nyligen har renoverats och stambytts. Det är fint och prydligt med en stor innergård med nya klätterställningar. Loftgångshusen har fått helt nya fasader och lyser i vitt och färgat glas. Hyran för en nyrenoverad trea ligger på 7 200 kronor.
Sedan visar de ett område kring Nidarosgatan där Hembla renoverat punktvis. Inget på husen skvallrar om att en renovering har ägt rum. De ser lika slitna ut som tidigare. Men en del av lägenheterna har fått ny inredning. Hyran för en trea som Hembla har konceptrenoverat hamnar på 9600 kronor.
Livet pågår på Tönsbergsgatan. Ur den gemensamma lokalen flyger rosa ballonger. En granne kommer ut med resterna av en pampig rosa tårta med en halväten prinsesskrona på. Det har varit 10-årskalas, berättar hon.
Andra mer ovälkomna aktiviteter pågår i området. Eftersom portarnas lås inte blir lagade huserar missbrukare inne i trappuppgångarna om nätterna. Och Jeanette Stavrias berättar att gräsrökande ungdomsgäng ofta samlas längst upp i trappen utanför grannen Sissi.
– Det känns inte tryggt att de hänger här utanför hennes lägenhet, säger Jeanette Stavrias.
Sissi, eller Sigrid Ramstedt som hon egentligen heter, är 90 år och pensionerad polis. Hon verkar orädd men tar glatt emot grannarnas omsorg när de kommer och hälsar på henne.
Sissis lägenhet är som ett museum över en typisk miljonprogramslägenhet. Den har inte blivit omgjord en enda gång sedan hon flyttade in för 42 år sedan. Den är mysig och ombonad men det drar från fönstren och en trasig ventilation i sovrummet.
– Hon måste ligga och sova med mössa året om, är man 90 år och liten och tunn så fryser man ju mer, säger Anja Blank.
Fönsterkarmarna är ruttna
Hon berättar att allt kitt är borta runt hennes fönsterrutor och fönsterkarmarna är ruttna. Ingen av dem vågar öppna sina fönster längre.
– Jag är rädd att hela fönstret ska ramla ut, säger Anja Blank.
Grannarna på Tönsbergsgatan har valt att inte låta Hembla renovera hos dem.
– De vill ju spränga ut alla våra lägenheter, men min lägenhet ska de inte få röra, då får de bära ut mig, säger Jeanette Stavrias.
Jeanette Stavrias och Anja Blank har pratat med grannar som fått sina lägenheter renoverade. De har fått mycket högre hyra, några som bor i en fyra har nu en hyra på över 10 000 kronor. Och dessutom bygger hyresvärden Hembla in vattenmätare som gör att hyresgästen måste börja betala extra för vatten. Något hyresgästerna inte får reda på innan de går med på renoveringen.
– Och vad är det för renovering? Skit! Köken blir mindre. Rummen krymper efter renoveringen, säger Jeanette Stavrias.
Hon berättar att en granne inte fick plats med sitt köksbord efter renoveringen och att även de förråd som finns i lägenheterna krymper eftersom vattenmätarna byggs in där.
När de som bor i orenoverade lägenheter ringer och försöker få något lagat eller utbytt blir de bara ignorerade av värden. Jeanette Stavrias kyl var trasig i flera år men Hembla vägrade att ge henne en ny. De sa att om hon vill ha en ny kyl så måste de få renovera hela lägenheten. Tillslut fick barnen köpa en ny till henne. Den gamla står nu tom och hon använder den som förvaring för pantflaskor.
Simon Safari som är ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm låter upprörd när jag för Hemblas nyrenoverade lägenheter på tal.
– De ser förskräckliga ut. De målar bara över rost. De gör inga ordentliga stambyten som man ska göra. När en hyresgäst lämnar passar de på att göra vad vi kallar en lyxrenovering utan lyx – bara lite skönhetsmålning.
Han säger att det inte är mycket Hyresgästföreningen kan göra åt den här typen av hyresvärdar.
– Lagstiftningen tillåter det här. Både stat och kommun måste ta sitt yttersta ansvar, det är deras skyldighet. Ansvaret för bostadsförsörjningen ligger på kommunerna. Förra året gjordes en utredning på uppdrag av regeringen som gick ut på att förstärka hyresgästens inflytande men nu ligger den och samlar damm. Det gjordes ingenting. Det är tragiskt!
Vad händer nu?
– Från ena vinstdrivna ägaren lämnar vi till nästa. Vi har hört dåliga rykten om det tyska bolaget Vonovia. I Tyskland har man köpt tillbaka allmännyttan från dem för de kunde inte utveckla och förvalta som politikerna trodde att de skulle göra.