Inrikes.

2021-05-19 09:06
Martin Hofverberg
Martin Hofverberg
Puffetikett
Dagens ETC

Hyresgästföreningen: Den här gången är hotet på riktigt

Skrämselpropaganda – eller reell dystopi? Den här gången är hotet på riktigt, säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg om utredningen kring marknadshyror i nyproduktion. Föreningen menar att marknadshyrorna kommer att sprida sig till alla hyreslägenheter.

Dagens ETC har använt sig av Hyresgästföreningens sajt Marknadshyreskollen när vi skissat på en framtid där värdarna bestämmer ohindrat. Kalkylerna är en fiktiv partsinlaga i debatten. Föreningens Martin Hofverberg förklarar hur de räknat, och varför:

– På en marknad med brist går hyrorna upp. Det är inget kontroversiellt påstående. Men var kommer de att stiga, och med hur mycket? Vi har använt oss av samma etablerade metod som Finanspolitiska rådet, där man tittar på två saker. Först vad bostadsrätter säljs för i samma kvarter för att få en uppfattning vad som värderas. Sedan kombineras det med hyrorna på nyproduktioner i samma område. De tangerar vad marknaden tål sett till nivå, även om det inte är marknadshyror då de förhandlas.

Enligt chefsekonomen är det alltid bristen som dominerar när en marknadshyra ska sättas.

–När du har ett avreglerat system, som i England, blir bristen den största avgörande frågan. Allt annat – fint läge, hög standard – hamnar i skugga. Även om det också påverkar, såklart.

”Vägen man ska gå”

Martin Hofverberg säger att de på sin sajt för enkelhetens skull använt marknadshyror på just det brittiska sättet – att värdarna helt ensidigt utan reglering sätter vilka hyror de vill.

– I England och några europeiska länder till är det Vilda västern. Där påminner det mest om den svenska andrahandsmarknaden: tidsbestämda kontrakt, inget besittningsskydd, inga möjligheter att pröva hyran.

Den aktuella utredningen gäller bara nyproduktioner. Ni inkluderar alla lägenheter. Varför skräms ni med något som inte ens ligger på bordet?

– Vi har tagit fasta på hur marknaden avreglerats i andra länder och att det här är första steget. I Finland, till exempel, började man med nyproduktioner 1991. Och 1995 fick samtliga privatägda lägenheter marknadshyror. Det är så det börjar, med nyproduktion, eftersom det är minst kontroversiellt då hyrorna redan är höga. Branschorganisationen Fastighetsägarna har i en rapport själva slagit fast att det är den här vägen man ska gå.

Martin Hofverberg anser att ”den här gången är hotet på riktigt”.

– Nu är det så tydligt. Regeringarna Reinfeldt och Bildt nosade på frågan men det skrotades. Den här utredningen ingår i regeringsavtalet. Regeringens överlevnad hänger på det. Men det är inte kört. Vi tror att folklig mobilisering kan få politiken att tänka om.

Utredningen om marknadshyra vid nyproduktion

Att införa marknadshyra vid nyproduktion är en av punkterna i januariavtalet mellan regeringen och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen har tillsatt en utredning med direktiven att fri hyressättning införs vid nyproduktion. Hyran för nybyggda bostäder ska sättas enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt med en gradvis anpassning för att uppnå förutsägbarhet eller genom gängse förhandling. Fastighetsägaren väljer vilken av dessa modeller som tillämpas.

Utredaren ska presentera sina förslag senast den 31 maj 2021. En proposition om marknadshyra i nyproduktion ska därför kunna antas av riksdagen i början av 2022 och träda i kraft under året.