Förra veckan meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen tillsätter en utredning om karensavdraget. Utredaren ska se bland annat ta ställning till om reglerna för karensavdraget behöver ändras. Men fackförbundet Kommunal menar att det inte behövs en utredning för att svara på det.
– Det är väl bra att systemet med karensavdrag reds ut, men samtidigt menar vi att det redan är uppenbart hur fel avdraget slår. Utredningen ska ta ett och ett halvt år, och det tycker vi är alldeles för lång tid, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal.
Tillfälligt slopad
Sedan pandemin bröt ut har karensavdraget tillfälligt slopats. Det innebär att den som är sjuk har fått ersättning för det avdrag som annars görs på lönen för den första dagen i en sjukperiod. Men den första april är det normalläge som gäller igen – och karensavdraget återinförs. Det påverkar Kommunals medlemmar.
– Under pandemin blev det särskilt tydligt. Folk uppmanades att jobba hemifrån, medlemmarnas chefer kanske gör det, men inte medlemmarna själva. De jobbar med människor i behov av vård och omsorg, utsätter sig för risk att smittas på jobbet, och sen blir de straffade genom löneavdrag när de blir sjuka, säger Malin Ragnegård.
På bara några veckor har fackförbundet samlat in över 100 000 namnunderskrifter för ett slopat karensavdrag.
– Det är ett väldigt stort engagemang i den här frågan, större än vad vi har sett i någon annan kampanj. Karensavdraget är ju inte bara ett problem under pandemin, utan även annars. Du ska inte straffas för att du blir sjuk.