Inrikes.

2020-11-09 16:00
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT, Press/Nobis
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012.
Puffetikett
Dagens ETC

Hovet har inte utsett Catenaccis efterträdare

Stefano Catenacci har lämnat sitt uppdrag som hovtraktör. Hovets presschef vill inte i dagsläget säga när eller ens om en ny sådan ska utses.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Efter Dagens ETC:s och Expressens avslöjanden meddelade Stefano Catenacci på söndagskvällen att han lämnar sitt uppdrag som hovtraktör. Hovets presschef vill inte i dagsläget säga när eller ens om en ny hovtraktör kommer utses.

Sedan 2012 då Operakällarens kökschef Stefano Catenacci belönades med den kungliga hederstiteln hovtraktör har han haft ansvar för maten vid middagar och andra större bjudningar där Kungen varit värd.

Men vem som blir hans ersättare är alltså oklart, meddelar Hovets informationschef, Margareta Thorgren, i ett mejl:

”Under många år innan den nu aktuella personen utsågs till hovtraktör innehade ingen denna hederstitel. Det finns därmed alltså inget som säger att en ny hovtraktör måste eller kommer att utses”, skriver hon.

Titeln är personlig och bör betraktas som ”ett erkännande för särskild yrkesskicklighet inom matlagningskonsten, att jämföra med till exempel hovsångare”. Margareta Thorgren poängterar att Catenacci inte haft en en fast funktion eller uppdrag vid hovet, inte heller att han varit ”kungens personliga kock”.

På grund av den rådande pandemin har inte Kungen några inplanerade middagar och när det ändras kommer hovet ta beslut om vem som kommer stå för maten.