Inrikes.

2020-11-08 20:42
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT, Press/Nobis
Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012.
Puffetikett
Dagens ETC

Catenacci lämnar både Operakällaren och uppdraget för hovet

Dagens ETC avslöjade i måndags hur tolv personer anklagar stjärnkocken Stefano Catenacci för sexuella trakasserier och maktmissbruk på Operakällaren. Nu lämnar han sina uppdrag, skriver han i ett öppet brev till Dagens Nyheter.

I snart en veckas tid har Dagens ETC väntat på att Stefano Catenacci ska besvara de mycket detaljerade och samstämmiga anklagelser som riktas mot honom.

Men han har valt att inte återkomma. Istället har han anlitat en advokat och lämnat in en anmälan mot Dagens ETC till Medieombudsmannen (MO). Hans advokat påstår även att en polisanmälan gjorts gällande grovt förtal, då både mot Dagens ETC och Expressen, som också publicerat en granskning av Stefano Catenaccis förehavanden.

Har gjort sig oanträffbar

Nu kommer till sist hans svar. Då som ett öppet brev som han skickat till Dagens Nyheter.

”Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande”, skriver Stefano Catenacci.

Han fortsätter:

”Jag står blottad med anklagelser från personer vars smärtsamma anklagelser jag ej kan bemöta då de vill förbli anonyma.”

Dagens ETC har sedan i måndags – genom telefonsamtal, mejl och sms – sökt Stefano Catenacci med frågor som är ytterst detaljerade. Källorna i granskningen är anonyma, men deras vittnesmål är inte på något sätt vaga. Han har inte återkommit.

”Bestrider jag bestämt”

Stefan Catenacci skriver i sitt brev, som Dagens Nyheter citerar:

”Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum.”

Dagens ETC har för den första granskningen talat med tolv personer som hävdar motsatsen. Senare har ytterligare källor tillkommit. Det handlar också om vittnen som sett och hört incidenter som alltså på det sättet kan beläggas.

Dessytom har Expressen följt upp med 14 källor och Dagens Nyheter med tre källor.

Med omedelbar verkan

Stefano Catenacci lämnar med omedelbar verkan och, enligt honom själv, på egen begäran både Operakällaren och sin roll som hovtraktör.

Dagens ETC har tidigare under veckan kunnat avslöja att han stängs av – Operakällaren kallar det ”timeout” – och att han tagits bort från företagets webbsida.

Hovet har också betonat att man ser allvarligt på de anklagelser som förts fram.

I fredags fick Stefano Catenacci och hans advokat ta del av nya anklagelser som riktas mot honom, då från ännu en ny källa. De har inte återkommit till Dagens ETC om detta heller.

Dagens Nyheter har sökt honom för intervju, men han avböjer av ”hälsoskäl”.