Inrikes.

2017-09-11 11:45
Amerikanska stridsvagnar och runt 2 000 Natosoldater kommer att delta i militärövningen Aurora 17 som hålls i Sverige med början idag. Bild: Andreea Alexandru/AP/TT
Amerikanska stridsvagnar och runt 2 000 Natosoldater kommer att delta i militärövningen Aurora 17 som hålls i Sverige med början idag.

Här hålls jätteövning med Nato-länder i Sverige

Idag, när spänningarna mellan Ryssland och USA beskrivs som de värsta sedan kalla kriget, deltar 1 500 amerikaner i den största svenska militära övningen på över 20 år. Kritikerna menar att det är ännu ett steg mot ett svenskt Nato­medlemskap. Men Miljö­partiets försvarspolitiske talesperson Anders Schröder tycker att farhågorna är överdrivna.

 

”Du kommer att höra oss. Du kommer att se oss. Du kommer att möta oss på vägarna, i skogen, i städer. Vi övar där för dig, för oss och för Sverige.”

Så skriver Försvarsmakten inför Aurora 17, krigsövningen som börjar idag och pågår över hela landet till den 29 september. Omkring 19 000 svenskar ska träna tillsammans med över 2 000 utländska soldater och sjömän. 1 500 av dem kommer från USA – och de har siktet riktat mot en ö i Östersjön.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Gotland centralt för USA

– Gotlands läge och den säkerhet som svensk militär förser ön med är extremt viktigt – inte bara för Sverige utan även för den här delen av världen, säger den amerikanske armégeneralen David Perkins till Dagens Nyheter.

– Ön är en grundbult inte bara för Östersjön utan den ger även tillgång till Nordatlanten.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist menar att syftet med Aurora 17 är att sända en signal om att Sverige kan och ska försvaras vid en eventuell attack.

Ryssland tycks göra en annan bedömning. De har medvetet förlagt sin militärövning Zapad (Väst) till den 14–20 september – alltså mitt under den svensk-amerikanska övningen. Den rysk-belarusiska övningen väntas ske nära Sverige, främst i Vitryssland och Kaliningrad, och därmed också i Östersjön. Officiellt ska knappt 13 000 personer delta men insatta analytiker menar att det kan handla om många gånger fler. En del är rädda att övningen kan vara en förtäckt början på ett militärt angrepp.

Fredligt motstånd

Samtidigt samlas en skara fredsaktivister i Göteborg för ett läger och ickevåldsaktioner den 15–18 september. Bakom kampanjen ”Stoppa Aurora” står freds- och antimilitaristiska organisationer som Svenska freds, Ofog och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. De menar att Aurora 17 förvärrar säkerhets­läget i Östersjön och innebär ­ytterligare ett steg mot ett svenskt Natomedlemskap.

Värdlandsavtal

Militärövningen är den första av sitt slag i Sverige sedan riks­dagen förra året godkände värdlandsavtalet med Nato. Avtalet innebär att Sverige får lättare att ta emot hjälp från Nato, och att Nato får lättare att utgå från svensk mark. Enligt en analys i tidningen Fokus kom avtalet att ”förändra hela den geopolitiska maktbalansen mellan USA och Ryssland”.

Regeringen förbehåller sig rätten att säga nej till Natos förfrågningar. Men i praktiken har Sverige gett bort sitt självbestämmande, skrev Svenska freds dåvarande ordförande Anna Ek förra året: ”Det politiska trycket på Sverige kommer att bli så stort att vi inte skulle ha någon realistisk möjlighet att säga nej.”

Aurora 17 är ingen Nato-­övning, men Försvarsmakten kommer för första gången att öva enligt delar av värdlands­avtalet med Nato. Det är också första gången som USA tränar som en del av Sveriges försvar, vilket enligt SVT Nyheter innebär ”ett mycket stort steg i det militära samarbetet med USA”.

Överdriven kritik

Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Anders Schröder tycker att kritiken mot Aurora 17 är överdriven.

– Ibland slås värdlandsavtalet upp väldigt stort men vi hade ju övningar med USA även innan det fanns.

– USA har ju för övrigt militär personal i många europeiska länder: Polen, alla baltstater, i Norge. Att det under en vecka kommer hit några stycken till Sverige tror jag inte påverkar Rysslands bedömning av oss särskilt mycket.

Handlar om försvar

Anders Schröder menar dock att det är viktigt att jobba för avspänning och att Sverige redan gör det på flera sätt genom Utrikesdepartementet och genom att vara så transparenta som möjligt kring Aurora 17. Han framhåller också att Aurora 17 handlar om försvar.

– De ryska Zapad-övningarna handlar ofta om anfall. Under den ryska övningen 2013 övade man på ett kärnvapen­anfall mot Sverige. Det är ju naturligtvis mycket mer provocerande och allvarligt.

”Kalla kriget tillbaka”

Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson har en annan bild.

– Tyvärr bidrar Sverige genom den här hoptvinningen med USA:s och Natos strukturer till att ytterligare höja spännings- och rustningsspiralen, säger Stig Henriksson.

– Bägge sidor flexar musklerna, rustar upp och övar allt mer. Det är inte något som höjer säkerheten i vårt närområde.

Särskilt inte, menar han, när tonläget mellan USA och Ryssland de senaste åren har blivit alltmer spänt.

– Man är tillbaka till det här kalla krigs-tänket om att man ska rusta sig till säkerhet, säger Stig Henriksson.

– Det är väldigt långt från det som Olof Palme lanserade om att vår säkerhet ökar om motparten känner sig säker. Om man resonerar på det sättet kan man istället börjat arbeta för avspänning, nedrustning och en annan typ av ömsesidig informationsdelning. Nu går ju utvecklingen käpprätt åt fel håll.

Tyst försvarsminister

Försvarsminister Peter Hultqvist har inte svarat på Dagens ETC:s frågor om hur han ser på att amerikanska trupper tränar i Sverige i det rådande omvärldsläget.

Läs vidare på nästa sida: Aurora 17