– Jag skrev en längre tråd om hur Ali Esbati anklagat allt och alla för rasism. Då mindes jag plötsligt hur det gjorts en karikatyr på honom där han anklagar just allt och alla för rasism. Jag googlade ”Ali Esbati Norge karikatyr” och sparade ner den från bildsök.
Reaktionerna har varit starka, och många kräver att Hanif Bali ska be om ursäkt. Expressens Karin Olsson skriver att teckningen är “klart över gränsen, motbjudande och hemsk” och Helle Klein på Dagens Arbete skriver att Hanif Balis agerande är ”fullkomligt oacceptabelt”.
Magnus Leivik, moderat oppositionsråd i Region Sörmland skriver på Twitter att han tar fullt avstånd från publiceringen och att han som moderat skäms över affären.
Tobias Billström, moderaternas gruppledare i riksdagen, säger att bilden är ”högst olämplig”:
– Jag har pratat med Hanif angående hans tweet och framfört att vi tycker att bilden är högst olämplig och borde tas ned.
Esbati: ”Förskjuter gränser”
Hanif Bali vill inte kommentera partiets uttalande. Han har också skrivit på Twitter att ”kaosmänniskor” borde spärras in på obestämd tid för att de inte ska ”yngla av sig”. I en kommentar till Dagens ETC utvecklar han förslaget:
– Kriminellt aktiva som sitter inne på långa fängelsestraff för brott har mycket lägre risk att föra sin sociala ärftlighet vidare till större barnkullar än de som får gå fria, som exempelvis Jackie Arklöv och Tony Olsson.
Ali Esbati säger till Dagens ETC att han inte är förvånad över Balis publicering.
– Jag blir ju inte direkt jätteförvånad över rasistiska utfall från det hållet, eller tyvärr numera mer allmänt från M-företrädare, men jag går inte runt och tänker på den teckningen till vardags.
Vad upplever du är syftet med Hanif Balis delning av teckningen?
– Primärt är syftet med Balis politiska kommunikation i princip alltid detta, att skapa samhörighet i en språkligt konstruerad världsbild som har starka rasistiska och chauvinistiska drag. Det här är bara en grej till i samma genre. Man förskjuter gränser, erbjuder något att peka finger åt. Det är ett kitt i en miljö runt honom. Det finns gott om internationella paralleller. Det kanske lite mer anmärkningsvärda är väl att det sker med riksdagen som plattform.
Muf vill inte kommentera
Ali Esbati säger att rasismen har förändrats och att det i sin tur kräver en ny antirasistisk organisering.
– Rasismen innebär både kontinuitet och förändring. Så måste också antirasismen vara om den ska fungera. Vi lever i mörka tider, där rasismen inte nödvändigtvis är mer spridd än för säg 20 år sedan, men spelar större roll för utformningen av det politiska landskapet och i maktens språk. Det gör det farligare.
– En effektiv antirasistisk strategi måste se, analysera och ifrågasätta utslag av rasistiska strukturer. Men den blir svag och misslyckad om den inte också inbegriper bred samling runt sådant som håller ihop ett samhälle: goda arbetsvillkor, fungerande socialförsäkringar, rimliga pensioner, sammanhållet skolväsende, progressiv bostadspolitik. På alla de områdena har utvecklingen i Sverige de senaste 25 åren varit mycket dålig. Men det finns fortfarande bred uppslutning runt gemensamma och gemenskapsskapande lösningar. Vi måste in och organisera för solidaritet om vi ska ha en chans att ta oss ur det här mörkret med om inte livet så åtminstone viktiga aspekter av vår civilisation i behåll.
I skrivande stund ligger Hanif Balis publiceringar kvar på Twitter. Dagens ETC har också sökt Moderata ungdomsförbundet, som avböjer att kommentera.