Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Gruvaplaner möter protester

Bengt Eriksson, ordförande för Rädda Vättern, och Britt-Marie Gyllensvan vid borriggen i Norra Kärr. Inom fyra år kan en gruva vara verklighet i skogen.
Bengt Eriksson, ordförande för Rädda Vättern, och Britt-Marie Gyllensvan vid borriggen i Norra Kärr. Inom fyra år kan en gruva vara verklighet i skogen. Bild: BILD: RÄDDA VÄTTERN

Smålands Folkblad

Om fyra år kan gruvan i Norra Kärr utanför Gränna vara igång. Fortfarande återstår dock flera miljöprövningar och motståndet mot gruvplanerna är omfattande. "Vi värnar om dricksvattnet i Vättern. Det är den stora frågan för oss, att rädda Vättern", säger Britt-Marie Gyllensvan från föreningen Aktion Rädda Vättern.

Om fyra år kan gruvan i Norra Kärr utanför Gränna vara igång. Fortfarande återstår dock flera miljöprövningar och motståndet mot gruvplanerna är omfattande.
    – Vi värnar om dricksvattnet i Vättern. Det är den stora frågan för oss, att rädda Vättern, säger Britt-Marie Gyllensvan från föreningen Aktion Rädda Vättern.

Det handlar om så kallade jordartsmetaller, flitigt använda i dagens tekniksamhälle. De används inom avancerad elektronik, som fiberoptisk kommunikation i smarta telefoner, TV och USB-minnen. Men även inom miljövänlig teknik, som i vindkraftverkens generatorer.

I dag står Kina för 95-97 procent av världsproduktionen men under senare år har landet minskat sin världsexport. För att säkra försörjningen pågår det undersökningar över hela världen, som Ryssland, Kanada och Australien. Även i Sverige, i maj 2013 beviljades gruvbolaget Tasman Metals så kallad bearbetningskoncession, ett undersökningstillstånd, för Norra Kärr.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Smålands Folkblad!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln