Pressekreterarna är idag några av ministrarnas närmaste medarbetare – och är ofta journalisters enda kontaktväg till toppolitikerna. Samtidigt har pressekreterarna fått allt mer makt. Det som förr var en servicefunktion har nu fått en allt mer central roll i det politiska arbetet. Pressekreteraren är inte längre den som bara informerar, utan också den som ger tillgång till ministern.
Ikväll bjuder Publicistklubben in till debatt på temat. Inbjudan inleds med frågan: “För att få svar måste journalisten fråga. Men vad händer om frågan aldrig får ställas?”
”Rollen är till för allmänheten”
Frilansjournalisten Frida Sundkvist, som skriver för Dagens ETC, var en av de medverkande. Hon menar att det har blivit allt svårare att granska regeringen. Pressekreterarna tillämpar, allt oftare, just taktiken att inte låta frågan ställas.
– Pressekreterarna tar oerhört lång tid på sig att svara, de maskar och svarar inte på frågor, sedan i höstas på ett ganska drygt sätt. Jag har som exempel den senaste tiden granskat både Ulf Kristersson och Ebba Busch. Då försökte jag nå dem vid flera tillfällen, men de svarar helt enkelt inte, säger hon och lägger till:
– I det bredare perspektivet är min arbetsmiljö inte det viktiga. Framför allt handlar det om att väljarna förtjänar att få svar.
Frida Sundkvist oroas också över en utveckling där journalistiken blir allt mer beroende av en god relation mellan pressekreterare och reporter.
– Rollen är till för allmänheten. Det kan inte bara vara att sälja in nyheter till journalister som de har en bra relation med, och skita i alla andra. Det är livsfarligt. Det finns en fara med att journalister och pressekreterare är allt för goda vänner. Det är ändå viktigt att tydliggöra, säger Frida Sundkvist.
Fungerar som gatekeeper
När forskare vid Södertörns högskola undersökte pressekreterarnas roll för två år sedan framkom det att de blivit allt mäktigare. Karl Magnus Johansson, en av forskarna, varnade då för att det skulle kunna vara ett demokratiproblem.
− När pressekreteraren fungerar som en gatekeeper som är mer eller mindre omöjlig att komma runt, om allmänheten via media inte har tillgång till politikerna, då kan det vara ett demokratiproblem, sa han då.
Bland deltagarna i Publicistklubben-debatten fanns utöver frilansjournalisten Frida Sundkvist även journalisterna Anna Tiberg och Owe Nilsson. Även Niklas Gillström, pressekreterare hos Finansdepartementet, och Oskar Cavalli-Björkman, presschef för Sverigedemokraterna, deltog i debatten.
Dagens ETC har sökt både Niklas Gillström och Oskar Cavalli-Björkman. Ingen av dem har återkommit.