Hoppa till innehållet

Inrikes

Friskolelobbyisten: ”Friskolornas vinster går tillbaka till välfärden”

”I Academedia är det till exempel också svenska banker och pensionsfonder som har investerat, det innebär att den utdelning och vinst som görs går tillbaka till svensk välfärd”, säger Sofia Larsen.
”I Academedia är det till exempel också svenska banker och pensionsfonder som har investerat, det innebär att den utdelning och vinst som görs går tillbaka till svensk välfärd”, säger Sofia Larsen. Bild: Bild: Press

Dagens ETC

Sofia Larsen, tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet, är ny ordförande iFriskolornas riksförbund. Hon säger att bonusar och vinstutdelningar blir som ett ekosystem som ger tillbaka till välfärden. Och att friskolorna har minskat betydelsen av tjockleken på föräldrarnas plånbok, i stället för tvärtom.

Det var mellan 1998 och 2010 som Sofia Larsen satt i riks­dagen för Centerpartiet. Idag är hon chef för avdelningen för kommunikation och samverkan vid Örebros universitet och i slutet av april tog hon över som ordförande för Friskolornas riksförbund efter tidigare utbildningsministern och folkpartiledaren Lars Leijonborg. Det nya uppdraget känns viktigt, säger hon till Dagens ETC.

– Jag har under stora delar av mitt yrkesliv varit engagerad i och jobbat med utbildningsfrågor, både inom politiken, men också operativt. Så att återigen få komma i kontakt med skolfrågorna och vara med och driva dem känns väldigt givande och det känns också väldigt viktigt med tanke på de diskussioner som är nu kring valfriheten i Sverige.

Flera utredningar visar på att friskolorna driver på segregationen och ökar olikvärdigheten i svensk skola. Vad kan du göra åt det i din nya roll?
– Jag ser att friskolorna i grunden kom till för att öka valfriheten och flytta beslut från kommunhus och politiker till föräldrar. Att det inte bara skulle vara närhetsprincipen som styr var man går i skolan, men att man skulle kunna öka valfriheten och bryta boendesegregationen. Det har friskolorna lyckats med, var du bor och vilken tjocklek du har på plånboken är inte lika viktigt längre. Alla i vårt land har möjlighet att kunna välja.

Så du håller inte med om att friskolorna ökar segregationen?

– Skolverket har också visat att friskole­systemet inte i stort har gett ökad segregation ­eller hotat likvärdigheten, utan har snarare varit en viktig del i att bryta boendesegregationen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser