– Det finns ju mycket rädslor för både socialtjänsten och polisen. Vad händer i de här olika myndigheterna om jag som våldsutsatt vänder mig någonstans och söker hjälp? Vi riskerar att kvinnorna inte tar det där steget och söker det stöd och hjälp man kan behöva för att lämna en relation där man blivit utsatt för våld, säger Veronica Ekström, socionom och docent i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola, som har lett en utvärdering av projekt Igor.
Hennes slutsats är att projektet har varit riktigt lyckat och hon är förvånad över att polisen nu väljer att lägga ner Igor efter bara tre år.
– Utifrån det vi kom fram till i utvärderingen är det ju ett väldigt märkligt beslut och ett väldigt tråkigt beslut. Det är en välfungerande verksamhet som är uppskattad av både poliser och socialarbetare, säger hon.
”Blev sorgsen”
Även Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad mellan år 2018 och 2022 och ansvarig politiker från kommunens sida när projektet sjösattes, tycker att beskedet är tråkigt. Han har lyft projektet som ett gott exempel på Stockholms arbete mot mäns våld mot kvinnor.
– Jag blev sorgsen när jag tog del av nyheten får jag lov att säga, säger han.
Han säger att det viktiga nu är att inte återigen tappar den nära samverkan mellan socialtjänsten och polisen.
– Det tycker jag var grundbulten i arbetssättet. Både att polisen kunde säkerställa tryggheten för kvinnorna man jobbade med, och att socialtjänsten hela tiden fanns på samma rum och kunde jobba parallellt med snabba beslut beslut kring skyddat boende och andra typer av stödinsatser som kvinnorna kan behöva för att inte minst stå ut med rättsprocessen.
Jan Jönsson hoppas att polisen har tänkt till kring hur det arbetssättet nu ska prägla övriga polisers arbete, säger han och tillägger att han är skeptisk.
– Det är klart att det blir en väldig skillnad om man som enskild polisperson jobbar med det här frågorna då och då eller hela tiden. När de här situationerna inträffar, kommer man då att veta vad man ska göra och vilka kontakter man ska ta? Om polisen inte har tänkt till kommer det snart falla tillbaka som på de flesta håll i Sverige, nämligen att det är mycket som faller mellan stolarna.
”Metoder som fungerar”
”Bottenlöst uselt” blev Aftonbladets kriminalreporter Oisín Cantwells dom. S-kvinnor skriver att ”Istället för att läggas ner borde Igor spridas och permanentas inom polisen i hela landet.” Centerpartiets jämställdhetspolitiska talesperson säger att ”Det här sänder en fruktansvärt dålig signal.”
– All tidigare forskning visar att samarbete mellan polis och socialtjänst har varit bristfällig i många fall. Och här har vi hittat metoder som verkligen fungerar, säger Markus Antonsson, projektledare för Igor, till SVT.
Projektet har hyllats för sina framgångar i Stockholm. Så sent som i höstas fick Igor Stockholms stads trygghetspris ”för sitt engagerade och nyskapande samarbete med syfte – att stoppa mäns våld mot kvinnor – att rädda liv.”
Viktigt symbolvärde
Veronica Ekström tycker att det är märkligt i en tid där alla säger att mäns våld mot kvinnor ska prioriteras.
– Och så lägger man samtidigt ner en sådan här verksamhet. Det är en massa pengar och energi som har investerats i att få till en samverkan som vi vet är svår. Det handlar mycket om tillit mellan polisen och socialtjänsten. Att lära känna varandra och hitta sätt att arbeta tillsammans i det här svåra fältet, säger Veronica Ekström.
Hon tror också att en grupp specifikt riktad mot kvinnovåld har ett viktigt symbolvärde.
– Det har betytt någonting att Igor har funnits och att de har fått prata om de här frågorna i tv-soffor, i tidningar och på konferenser. Det har betydelse både för de som utövar våld och är våldsutsatta. Men även för alla som arbetar inom polisen och socialtjänsten signalerar det att det här är frågor som är viktiga.
Inom Igor har polisen kunnat ge telefonnumret till en specifik kontakt på socialtjänsten och berätta vad de kan göra för den våldsutsatta kvinnan. Veronica Ekström tror att det blir svårt för poliser generellt att arbeta med den typen av samverkan i vardagen.
– Igor är ju inte en metod på det sättet. En polis som ska utreda alla möjliga olika saker, kommer inte få den här spetskompetensen och förståelsen för våld i nära relationer som behövs för att kunna göra ett så bra arbete och skapa det här förtroendet mellan socialtjänsten och polisen som inom Igor, säger hon.