Hoppa till innehållet

Inrikes

Fler jobbar – men fler har det också sämre ställt

Ökad segregation är förklaringen till att levnadsstandarden i invandrartäta områden har sjunkit kraftigt sedan 90-talet, trots att fler arbetar. ”När blir det ett problem att vi i allt högre utsträckning bor och lever separerade från varandra?”, säger Anders Kessling från myndigheten Delegationen mot segregation.
Ökad segregation är förklaringen till att levnadsstandarden i invandrartäta områden har sjunkit kraftigt sedan 90-talet, trots att fler arbetar. ”När blir det ett problem att vi i allt högre utsträckning bor och lever separerade från varandra?”, säger Anders Kessling från myndigheten Delegationen mot segregation. Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Sedan 1990-talet har levnads­standarden i ­Sveriges invandrartäta områden ­sjunkit enormt. Den disponibla inkomsten var på 90-talet 7 procent lägre än i övriga ­landet. Idag är den 34 procent lägre, enligt en ny rapport. Det drastiska fallet beror inte på att människor jobbar mindre – tvärtom har sysselsättningen ökat i jämförelse med övriga Sverige.

Levnadsstandarden i invandrartäta områden har sjunkit kraftigt sedan 90-talet, trots att fler arbetar. På landsbygden, där levnadsstandarden under 90-talet var på ungefär samma nivå som de invandrartäta områdena, har inte motsvarande förändring skett. Här är både levnadsstandarden och sysselsättningen kvar på ungefär samma nivå. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela sommaren

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser