Transport och Handels har redan bestämt sig, de lämnar Nordea när banken nu flyttar sitt huvudkontor. Kommunal funderar på att följa deras exempel och LO kommer att diskutera frågan centralt. Dessutom har många privatkunder reagerat på beslutet och vill nu lämna banken.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sen eftermiddag på onsdagen kom beskedet från Nordea, som då i samband med ett styrelsemöte beslutat att göra allvar av det hot som storbanken riktat mot regeringen. Det blir en flytt av huvudkontoret till Finland. Nordea vill slippa höjda avgifter till den så kallade resultions-reserven som regeringen menar skyddar skattebetalarna i händelse av en finanskris. Under året har Magdalena Andersson (S) mildrat förslaget, men Nordea fullföljer ändå.
Beslutet att lämna Sverige har redan kostat banken affärer på hundratals miljoner. Till sist kan det komma att handla om många miljarder. Flera fackförbund har direkt meddelat att de inte längre har förtroende för Nordea.
Kommunal ska ta beslut
Transportarbetarförbundet – med 60 000 medlemmar – bestämde vid sin senaste kongress att lämna Nordea om Nordea skulle lämna Sverige.
– Gränsen är nådd, så då Markus Pettersson, tillförordnad förbundsordförande.
Nu, efter beskedet från banken, kommenterar Transport:
”Vi beklagar Nordeas girighet. Att en storbank med en vinst på 40 miljarder tycker att skattebetalarna ska ta smällen vid en bankkris. Det är bara beklagligt”, skriver förbundet på sin Facebooksida.
Transport anlitar inte Nordea för kapitalförvaltning, men det är därigenom medlemsavgifterna passerar. Under ett år blir det 240–250 miljoner kronor. Processen att byta bank för denna tjänst har redan börjat.
Ett förbund som ännu inte bestämt sig är Kommunal med drygt 520 000 medlemmar. Det finns i dag kapitalplaceringar på cirka fem miljarder hos Nordea, som även hanterar medlems-avgifterna. Men nu ska Kommunal avgöra om det är ett alternativ att stanna kvar som kund.
– Vi ogillar det agerande Nordea har visat på, det är att idka utpressning, sa förbundsordförande Tobias Baudin i somras.
”Nu byter vi huvudbank”
Handelsanställdas förbund – med drygt 150 000 medlemmar – kommer också att sluta använda Nordea som huvudbank. En halv miljard i tillgångar ska lyftas till annan förvaltare. Det kan även bli aktuellt att agera kring medlemslån.
– Det är både likvida medel och placeringar i olika sorters värdepapper, så vi måste göra en kontrollerad förflyttning av våra pengar. Nordea är vår huvudbank, där vi gör våra dagliga transaktioner, så det första vi gör är att byta huvudbank. Sedan får vi också se över våra placeringar, säger Britta Lepp som är ekonomichef på Handels.
När bankbytet är helt genomfört är svårt att säga, processen kan ta fler månader, men det kommer att påbörjas omgående, enligt Britta Lepp.
LO lyfter frågan
Frågan om Nordeas lämplighet som partner kommer även att lyftas centralt inom LO som centralt har runt 800 miljoner i finansiella placeringar i banken. Frågan tas upp sker nu på måndag, enligt uppgifter till Dagens ETC.
På Nordeas Facebooksida har reaktionerna från privatkunder varit kraftiga. Många skriver att de nu bestämt sig för att lämna banken. En kund skriver: ”Att vara kvar som kund i en bank som räddades av skatte-betalarna under krisen på 90-talet och som flyr landet när skatten dryftas, är ett hån mot den tänkande individen.”