Inrikes.

2020-09-09 13:32
Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen lämnade förslaget om en engångssumma till vårdpersonalen. Foto: Mikael Fritzon/TT
Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen lämnade förslaget om en engångssumma till vårdpersonalen.
Puffetikett
Dagens ETC

Facket sågar förslaget om engångsbonus till vårdpersonal

Ge vårdanställda ett engångsbelopp som tack för arbetet under coronakrisen. Det föreslår arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Men Vårdförbundet vill hellre se löneförhöjningar.
– Våra medlemmar vill ha långsiktiga lösningar. Det ska vara rejält med pengar i så fall, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lönerna till vårdanställda väntas bli en stor stridsfråga i den stundande avtalsrörelsen.

Kommunal, fackförbundet som företräder bland annat undersköterskor och omsorgspersonal, har krävt en halv procents högre löneökning än de tre procent som industrifacken ställt krav på, och som ska utgöra det så kallade märket i avtalsrörelsen.

Nu föreslår arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen en bonus i form av ett engångsbelopp till anställda inom vård och omsorg som tack för deras insatser under coronakrisen.

– Det här blir inte löneökningar utan en belöning eller ett tack för hjälpen i form av ett engångsbelopp, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen, till Ekot.

Teknikföretagen anser att man genom ett engångsbelopp skulle undvika huggsexa om löneökningarna där fackförbunden ska övertrumfa varandra.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Då har vi snart tappat kontrollen över lönebildningen i Sverige, säger Tomas Undin till Ekot.

”Vill ha långsiktiga lösningar”

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet som företräder landets sjuksköterskor, är skeptisk till  en bonus med ett engångsbelopp.

– Om man frågar våra medlemmar så vill de ju ha långsiktiga lösningar för att säkra kompetensen. Vi behöver höja lönerna för de som är yrkesskickliga och vi behöver satsa på de här grupperna, säger hon till Dagens ETC.

Kan ett engångsbelopp/bonus överhuvudtaget vara rimligt för er, istället för en extra löneförhöjning?

– Jag har svårt att se att man retroaktivt skulle ge en bonus, och i så fall till vem. Det ser ju väldigt olika ut i olika regioner runtom i landet. I Stockholm har man jobbat i fem månader på krisavtalet, där några har gjort 80 timmars arbetsveckor och jobbat dygnet runt. Vissa regioner har inte gjort någonting.

Hur stort ska ett engångsbelopp vara för att det skulle kunna vara aktuellt att diskutera?

– Jag har svårt säga vad summan skulle vara, det beror ju på hur länge man har jobbat. Har man jobbat i fem månader intensivvården så orkar man inte längre. Det ska vara rejält med pengar i så fall. Man är ganska trött på att bli tackad med applåder. Nu är det dags att visa att det jobb som alla i vården har gjort har varit värt något på allvar, och att det ska synas i lönekuvertet. Vi har vårt avtal om 10 000 mer på tre år till yrkesskickliga och det står vi fast vid. Vi har verkligen ställt upp vid den här pandemin. Jag vet inte hur det hade sett ut i Sverige utan oss, säger Sineva Ribeiro.

FAKTA: Avtalsrörelsen startar om i oktober, efter att ha skjutits upp från våren på grund av coronakrisen. Industrifackens krav är lönehöjningar med 3 procent, vilket brukar ses som märket. Fackförbundet Kommunal, som företräder bland annat undersköterskor och omsorgspersonal, kräver en halv procent extra till sina yrkesutbildade medlemmar.