
Dagens ETC
För första gången går nu ett enat EU ut och fördömer fängslandet av Dagens ETC:s journalist Joakim Medin. Europaparlamentet kräver ”hans omedelbara och villkorslösa frigivning”.
Uttalandet klubbades med bred majoritet av Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen.
– Detta är den första EU-institutionen som ställer sig bakom krav på frigivning. Det ökar pressen på Turkiet, säger Jonas Sjöstedt (V) till Dagens ETC.

Text
Uttalandet om Joakim Medin är en del av den årliga rapporten om läget för demokratin och rättsstaten i Turkiet, som görs av Europaparlamentet med anledning av att Turkiet är ett kandidatland för att bli EU-medlem.
Turkiets ansökningsprocess är fryst sedan 2018 och den särskilda rapportören, spanska socialdemokraten Nacho Sanchez Amor, menar att det är tydligt att utvecklingen för demokratin i landet har gått bakåt.
– Sedan 2014 har vi inte sett några som helst förbättringar, säger Nacho Sanchez Amor på en pressträff i Strasbourg på onsdagen
Stark majoritet
Ursprungligen fanns inte Joakim Medin nämnd i rapporten, vilket fick Vänsterpartiets båda EU-parlamentariker Hanna Gedin och Jonas Sjöstedt att skriva ett ändringsförslag, som alla svenska partier utom SD skrev under i förväg.
– Det hör inte till vanligheterna att Moderaterna skriver under ett ändringsförslag från Vänsterpartiet, så det är positivt, säger Jonas Sjöstedt.
– Det är ett initiativ som i starka ordalag kräver frigivandet av Joakim Medin och det är såklart något som Moderaterna står bakom, säger Tomas Tobé (M).

Uttalandet, som även den cypriotiske parlamentsledamoten Giorgos Georgiou står bakom, lyder i helhet:
”Parlamentet fördömer kraftfullt de anklagelser som riktas mot Joakim Medin, vilka enbart grundar sig på hans journalistiska arbete, och kräver därför hans omedelbara och villkorslösa frigivning, precis som andra journalister som fängslats för att ha utövat sin yttrandefrihet.”
Ändringsförslaget röstades igenom med en rungande majoritet där 569 ledamöter röstade för och endast 4 var emot.
– Det kändes väldigt bra. Det är väldigt ovanligt att EU-parlamentet i stort sett enigt säger någonting så här. Jag har knappt varit med om det förut, säger Jonas Sjöstedt till Dagens ETC direkt efter omröstningen.
Heléne Fritzon (S) säger att engagemanget för Joakim Medin är väldigt starkt.
– Det brott han anklagas för är att han har använt sin penna. Vi arbetar varje dag, varje timme för att Joakim ska få komma hem till Sverige och få återuppta arbetet med sin penna.
Press på EU-nivå
Partikamraten Evin Incir menar att uttalandet har stor betydelse.
– Det innebär att det här blir Europaparlamentets ståndpunkt. Det är också ett krav på medlemsstaterna att agera därefter, för att säkerställa att Joakim får komma hem till Sverige och sin familj igen, säger hon.
Evin Incir tycker att den svenska regeringen borde agera mycket hårdare i fallet.
– Regeringen borde ha agerat mycket snabbare och mycket tidigare. Speciellt utrikesministern och statsministern borde ha nått ut till sina turkiska motsvarigheter. Det tog flera dagar innan man nådde den nivån nu, säger hon.
– Man sa att det här kommer lösas bäst genom diplomatiska förhandlingar på den nivån som skedde i början, men nu ser vi att så kanske inte riktigt var fallet, utan de borde ha agerat helt annorlunda. Jag tror att man skrämmer journalister, även utanför Turkiet, till tystnad. Domen förra veckan var en väldigt tydlig indikation på det, fortsätter Evin Incir.
Även Alice Bah Kuhnke (MP) riktar kritik mot svenska regeringen, men även mot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och utrikeschef Kaja Kallas.
– Vi vill se mycket starkare verktyg, både från EU och den svenska regeringens sida. Det är ofattbart att detta sker i ett annat Natoland. Den svenska regeringen borde vara mycket tydligare, men även von der Leyen och Kallas bör ta upp detta med sina motparter. Erdogan får enorma pengar av EU för avtalet om migrationen. Det är en skam att EU har en samarbetspartner som Erdogans regim. Det är ingen fullgod demokrati som fängslar journalister, säger hon.

Den särskilda rapportören Nacho Sanchez Amor uppmanar också till att sätta hårdare press.
– Mitt råd till svenska regeringen är: Sätt press. Det är språket de förstår i Ankara, säger han

Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Detta kanske också intresserar dig

EU-parlamentet kräver Medins omedelbara frigivning

Topplistan: 10 influencers som anmälts för smygreklam: ”Tycker sig stå över lagen”

Tidöpartierna: Tidsobestämda straff redan till nästa år

Barn imiterade Dumpen – lärare avstängd och polisanmäld

Sverige kan snart få ett lobbyregister
