Erbjöd omtvistad chatterapi – nu går Mendly i konkurs
Bild: shutterstock (Montage)
Dagens ETC
Chatterapiföretaget Mendly fick slopa chatten efter Dagens ETC:s granskning om att behandlingsmetoden saknar evidens. Nu meddelar företaget att de ansöker om konkurs.
Företagsidén bakom appen Mendly har varit att erbjuda ett nytt koncept till den svenska vården; chatterapi. Terapiformen, som alltså bygger på att patienten chattar med en terapeut istället för video- eller telefonsamtal, har dock kritiserats av flertal forskare, användare och psykologer, inte minst för att metoden saknar evidens.
– Det kan vara bäst att betrakta detta som ett intressant men ändå mer experimentellt behandlingssätt som absolut inte bör användas för att ersätta offentlig vård, sa exempelvis Harvardsprofessorn John Torous om behandlingsmetoden när Dagens ETC granskade företaget i fjol.
Mendly har under snart tre år haft ett avtal med region Sörmland som tillåtit att patienter i hela landet har kunnat använda appen och företaget har i sin tur tjänat skattepengar genom den så kallade utomlänsersättningen.
Förändring blev för mycket
Under våren påbörjade region Sörmland en utredning om metoden som Mendly använde var effektiv. Slutsatsen som presenterades i juni var att chatterapi gav långt ifrån det resultat man hoppats på. Endast 7 procent som fullföljt behandlingen sade sig ha blivit hjälpta och en tredjedel av patienterna avslutade behandlingen i förväg. Som lösning erbjöds Mendly att omforma sin metod och lägga till videosamtal för en mer traditionell e-terapi, som har evidens.
Enligt nyhetssajten Breakit blev förändringen för mycket för Mendly. Under 2021 hade företaget ett resultat på - 4,1 miljoner kronor och i oktober i år har Mendly ansökt om konkurs.
“Att resan för Mendly nu tar slut är såklart mycket tråkigt och jag känner en enorm tacksamhet och beundran över all personal och framförallt alla terapeuter som varit med och förändrat sättet vi går i terapi på", säger Mendlys vd Sebastian Ralph i ett pressmeddelande.
Mendly söker nu efter någon som vill köpa upp delar eller hela företaget enligt Breakit, som talat med konkursförvaltaren Bo Söder på advokatfirman Fylgia.