Enkät.

2020-01-15 06:00
Puffetikett
Dagens ETC

Enkät: Vad tycker du om miljardärernas låga skatt?

En miljardär i Sverige i dag betalar mindre i skatt på sina kapitalinkomster än vad en läkare gör på sitt arbete.

Dagens ETC åkte till välbemedlade Stureplan, och mindre bemedlade Skärholmen, för att fråga folk om vad de tycker om saken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Emma Diaz

– Jag tycker ju att den som tjänar mer också ska betala mer, så nej, jag tycker inte det är bra. Klyftorna ökar och det är ju skitdåligt! Vi som land ser oss gärna som progressiva fast att det inte är så. Det går åt fel håll. Så ja, rika borde betala mer till välfärden.

Marie Androv, 45

– Jag tycker man ska betala proportionerligt, efter förmåga, att vi alla ska bidra till ett samhälle där till exempel sjukvården fungerar. Annars kanske vi borde införa ett annat system som speglar det vi säger att vi har.

Heli Purje, 43

– Jag tycker att den som tjänar mer också ska betala mer i skatt. Men det är svåra frågor. Det ska ju löna sig att jobba och tjäna pengar också.

Luis Medina, 68

– Det är totalt fel! De rikaste måste betala mer. De som har mycket kapital måste betala mer än vi andra. Jag märker ju att klyftorna blir större och större.

Karim Elgorari, 21

– Det är inte bra. Så ja, de rika borde bidra mer till välfärden, men jag vill inte skylla för mycket på dem. Om jag var rik skulle jag också vilja behålla så mycket pengar som möjligt. Samtidigt ska det inte vara så att här i förorten bor bara de med mindre betalt eller invandrare. Klyftorna är för stora, folk glider isär.

Linus Andersson, 35

– De betalar ju fortfarande mer, men kanske inte proportionerligt, så jag är kluven. Men ja, klyftorna är för stora i Sverige. Tyvärr.

Milanka Perovic, 79

– Det är inte rätt. Det har redan mycket, varför ska de betala mindre i skatt än vi som har lite? Jag blir orolig för klyftorna i samhället. Det blir ju sämre för folk som har lite, som inte får tillgång till allt de behöver.

Karin Hedberg, 64

– Svår fråga. Men ja, de som har mer pengar ska vara med och bidra mer till välfärden. Det är stor skillnad mellan fattiga och rika. Det värsta är boendesituationen, med de hemlösa. Vi ser dem, men
politikerna bakom sitt skrivbord gör det inte.

Henrik Evrell, 37

– Jag tycker det är helknasigt! Det förstärker hela grunddynamiken i kapitalismen. Jag misstänker att man inte gör något åt det för att inte kapitalet ska flytta utomlands. Parallellt med klimatet tror jag klyftorna i samhället är det största problem vi har.

Andre Eriksson, 26

– Alla ska ha samma förutsättningar så det är lite orättvist. Klyftorna är ju stora, vilket börjar märkas, alltså mellan de stora företagen och vanliga knegare. Så ja, jag tycker att de rika ska betala mer till välfärden än vad de gör idag.