Familj.

2015-10-28 14:00
  • Anna och Magnus har varit gifta i åtta år. För två år sedan träffade de Marina – och blev kära. Nu bor de ihop i Kinnarumma med sina fem barn Juli, Lea, Andréa, Luka och Linus. Bild: Karin Annebäck
    Anna och Magnus har varit gifta i åtta år. För två år sedan träffade de Marina – och blev kära. Nu bor de ihop i Kinnarumma med sina fem barn Juli, Lea, Andréa, Luka och Linus.
  • Anna går igenom veckans schema. För att hålla koll på alla har varje familjemedlem fått en egen färg i kalendern. Bild: Karin Annebäck
    Anna går igenom veckans schema. För att hålla koll på alla har varje familjemedlem fått en egen färg i kalendern.
  • Hunden Shake gillar att huset är fullt – fler som ser henne och fler att gå ut med. Bild: Karin Annebäck
    Hunden Shake gillar att huset är fullt – fler som ser henne och fler att gå ut med.

En familj som andra – men ändå inte

Det går ju att älska flera barn, så varför skulle det inte gå att älska flera vuxna? För Anna, Marina och Magnus är svaret givet: klart att det går. Sedan i somras bor de alla tillsammans med sina fem barn i en villa utanför Borås.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Läs också: Äldre ligger mer och bättre

Larsson Oparusic-Moravcevic. Tre efternamn trängs på brevlådan utanför det gråa huset i byn Kinnarumma. Larsson, det är Annas och Magnus efternamn. Och döttrarna Julis och Andréas. Oparusic-Moravcevic, så heter Marina och Linus samt Luka och Lea. Men trots de olika efternamnen är de numera en enda familj. En familj med tre föräldrar och fem barn.

– Det är jättebra, jag har alltid velat ha många syskon, säger 13-åriga Andréa Larsson när hela familjen satt sig ned vid det stora matbordet för att äta kvällsmat.

Det är tack vare att hennes föräldrar träffade Marina Oparusic-Moravcevic för två år sedan som Andréa har fått tre extrasyskon. Fast då visste de inte att det var så det skulle bli. Att de nu skulle vara en enda storfamilj. Med tre vuxna som alla älskar varandra.

– Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle leva så här. Att jag var bisexuell visste jag, men mer än så hade jag inte tänkt. Vad poly var hade jag ingen aning om, säger Marina.

Inte heller var polyfamiljen något som Magnus och Anna hade planerat. De har varit tillsammans i 18 år och gifta i åtta. Att de träffade Marina var kanske ingen slump, men de hade inte räknat med att det skulle leda hit – till en ny partner, tre nya barn och en villa som håller på att byggas om för att alla ska få plats.

– Vi har aldrig varit i en sådan här relation innan. Men så pratade vi lite om hur det skulle vara att träffa en tredje person, och så började vi prata med Marina på nätet. Efter några veckor fikade vi och det bara klickade direkt, säger Anna.

”Känslorna fördubblas”

När Marina förstod att det faktiskt var två personer hon skulle träffa tänkte hon att varför inte. Efter första träffen tog det inte lång tid innan Marina blev en del av Magnus och Annas liv. Och de en del av hennes.

– Det var häftigt att känna att det går att vara förälskad i två, det blir som att känslorna fördubblas eller lite mer till och med, säger Marina.

De två andra håller med.

– Att vara tre och få älska fler, det är fantastiskt, säger Magnus.

Sedan juli bor de tillsammans allihop. Marina lämnade lägenheten i Biskopsgården i Göteborg för att flytta till villan i den lilla byn en dryg mil utanför Borås. Istället för höghus och mängder av grannar bor hon nu vid en glest trafikerad väg mittemot en åker. Omsluten av byns lugn, fast i ett hus där fem barn, tre katter, en hund och tre vuxna gör att det ändå aldrig är tyst.

– Det är annorlunda, men känns ändå väldigt rätt. Vi var här så mycket ändå och när också barnen sa att vi lika gärna kunde flytta in så fanns det inget som hindrade längre, säger Marina.

Men att vara tre vuxna i en kärleksrelation, i en liten by som Kinnarumma, var ni inte oroliga över vad folk skulle tycka?

– Nej, egentligen inte. Vi har varit väldigt öppna hela tiden, och det hjälper nog. Visar vi att vi själva inte tycker att det här är konstigt så smittar det kanske av sig, säger Magnus.

Samtidigt vet de att människor pratar och undrar. Att de tre bor tillsammans har knappast undgått någon i byn. Men känslan är att människor snarare är nyfikna än fördömande.

– De flesta lever ju inte som vi, så det är kanske inte så konstigt att människor undrar. Men det har faktiskt aldrig hänt att vi verkligen blivit ifrågasatta, att någon har sagt att de tycker att det här är fel, säger Anna.

Läs vidare på nästa sida

Polyamorös

Betyder att ha förmågan att känna romantisk kärlek till mer än en person åt gången. Att vara polyamorös behöver inte innebära att man lever i ett förhållande med många, eller är kär i flera samtidigt – utan det definierande är att personen som betecknar sig som polyamorös känner att dess kärlek inte behöver vara begränsad till en enda person. Det går också att vara asexuell och polyamorös, eftersom det handlar om känslor och där sex inte måste vara en del av relationen.

Polyrelation

En kärleks- och/eller sexuell relation med fler än två inblandade. Kan se ut på olika sätt. Till exempel kan det vara ett par som samtidigt har kärleksrelationer med andra människor, eller tre personer som lever tillsammans. Källa: RFSU