Fortfarande tar kvinnor ut en betydligt större del av föräldradagarna än män. Under 2020 tog mammor ut 69 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn, medan männen bara tog ut 31 procent. En ny undersökning som Länsförsäkringar har gjort visar att normer är en anledning till att det ser ut så. Nästan 25 procent av deltagarna i undersökningen menar att mammor lämpar sig bäst att vara hemma med barnen tills de börjar på förskolan. Dessutom svarade hälften att det finns fördomar mot mammor som går tillbaka tidigt till jobbet efter att barnet fötts.
– Normer och förväntningar styr forfarande många föräldrars beslut kring föräldraledighet. Det förvånade mig, jag trodde att vi nog hade kommit längre när det gäller synen på jämställdhet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Arbetsgivarens ansvar
Statistik från Försäkringskassan visar att fördelningen av föräldradagar under småbarnsåren spelar stor roll för inkomstutvecklingen. Ett år innan ett par får barn skiljer det ungefär tio procent mellan mammor och pappors lön – nio år senare har den skillnaden växt till 30 procent.
– Mycket beror det nog på att den som tar största delen av föräldraledigheten fortsätter att ha huvudansvaret för familj och barn. Vi vet också att kvinnor gör fler obetalda timmar av hushållsarbete och jobbar mer deltid. En sned fördelning av föräldraledigheten spiller över på andra beslut, och det leder till att kvinnor halkar efter i lön.
Förutom att man som förälder själv ska fundera över sina val, och försöka bortse från normer, tycker Emma Persson att även arbetsgivare har ett ansvar för att fördelningen av föräldradagar ska bli mer jämlik.
– De har en viktig roll här. En arbetsgivare bör visa att det finns samma förväntan på båda föräldrar, och kan gärna visa med räkneexempel på hur en sned fördelning slår. Och chefer kan själva föregå med gott exempel, säger hon.