Inrikes.

2014-11-18 18:08
Slirande FP-ledare. Både när det gällde vindkraften och kärnkraften var Jan Björklund ute och cyklade i gårdagens debatt i Aktuellt. Bild: Janerik Henriksson/TT
Slirande FP-ledare. Både när det gällde vindkraften och kärnkraften var Jan Björklund ute och cyklade i gårdagens debatt i Aktuellt.

Dubbelfel av Björklund – slirade om kärnkraften

”Vattenfall planerar för fullt för ny kärnkraft”, påstod Jan Björklund under gårdagens energidebatt med Åsa Romson. Men det är fel och stämmer lika lite som att det blåser mest om sommaren, kan Dagens ETC avslöja efter att ha pratat med Vattenfall.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Folkpartiledaren Jan Björklund har hamnat i rejält blåsväder efter energidebatten mot Åsa Romson i Aktuellt i går. Han påstod bland annat felaktigt att det blåser mer på sommaren än vintern.

Nu kan Dagens ETC kan avslöja ännu ett klavertramp från debatten. Björklund slängde ur sig att ”Vattenfall planerar för fullt för ny kärnkraft”, men det är lika sant som att det blåser mest om sommaren.

– Det stämmer inte alls, vad vi inser är att vi står inför stora utmaningar för energiproduktionen de kommande åren, och därför har vi gjort ett omfattande analysarbete för hur vi på sikt ska kunna ersätta kärnkraften. Det handlar enbart om ett analysarbete där det ingår att ta reda på de förutsättningar som kommer att gälla för att ersätta kärnkraften med ny kärnkraft framöver, men det finns inga som helst planer på att bygga ut den befintliga kärnkraft som vi har idag, säger Mats Ladeborn, ansvarig för kärnkraftsutveckling på Vattenfall, och lägger till:

– I samband med att vi nu fått en ny ägare tar vi heller inga steg i den riktningen.