Hoppa till innehållet

Inrikes

De vittnar om övergreppen mot samerna

Arkivbild från 2019. Marie Persson Njajta med barnen Ailo och Freja lägger blommor på kvarlevorna från samer som återbördats till kyrko- platsen på Gammplatsen i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan. 
Arkivbild från 2019. Marie Persson Njajta med barnen Ailo och Freja lägger blommor på kvarlevorna från samer som återbördats till kyrko- platsen på Gammplatsen i Lycksele, där de grävdes upp för närmare 70 år sedan.  Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Tvångsförflyttningar, förbud mot att tala sitt eget språk, splittring och rasbiologi. Det här är vittnesmål i den rapport som Sametinget har lämnat till regeringen inför en sanningskommission som ska utreda övergreppen på samer. De som skett och de som sker idag. ”De oförätter som samerna har utsatts för påverkar ofrånkomligt samerna idag”, säger kulturminister Amanda Lind som tagit emot rapporten.

Diskrimineringen som den svenska staten utsatt samerna för har sina rötter under andra delen av 1800-talet, då rasbiologin tog plats i den svenska politiken. Samerna ansågs vara underlägsna den övriga befolkningen och ansågs inte kunna leva civiliserat. Sedan dess har rasistiska idéer och koloniala strukturer påverkat livet för Sveriges urbefolkning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser