Affischer med ett porträtt sätts upp runtom i landet. En bild föreställande ett barn med långt hår och stadig blick. Affischen ser ut som en efterlysning – en fråga om hjälp att återfinna barnet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bilden är en del av ”Saknad”, den kampanj som Rädda barnens ungdomsförbund startade förra veckan.
– Vi vill att fler ska få reda på vilken skandal som pågår just nu. De här barnen får ingen hjälp och det måste sättas in åtgärder. I vanliga fall när ett barn försvinner sätter samhället in larmberedskap och olika myndigheter hjälper till för att hitta barnen. Så är det inte nu, säger Jorge Londoño, som är förbundsordförande i Rädda barnens ungdomsförbund.
”Extremt utsatta”
Rädda barnens ungdomsförbund är väl insatt i hur situationen ser ut för ensamkommande barn i Sverige. De har jobbat med gruppen i flera år, och under den senaste tiden har de fokuserat på barn som avviker från jourhem, asylboenden, familjehem eller liknande.
– De här barnen är extremt utsatta. Många barn som vi har pratat med berättar att de försörjer sig genom att sälja sexuella tjänster, och det finns också de som säljer droger, säger Jorge Londoño.
Genom arbetet hoppas Rädda barnens ungdomsförbund att medvetenheten om de här barnen ska öka. Även om kampanjen kan ses som en reaktion på den nuvarande migrationspolitiken så är målet egentligen inte att påverka politiken.
”Samhället måste vara berett”
– Politikerna är väl medvetna om vad deras politik leder till, så de är inte vår huvudsakliga målgrupp med den här kampanjen. Men barnen själva säger att de vill att människor ska känna till dem, och vi tror tyvärr att den här gruppen kommer växa ännu mer på grund av den rådande lagstiftningen, där så många får avslag. Då måste civilsamhället vara berett, med aktivism och öppna dörrar, säger Jorge Londoño.
Hur har arbetet med kampanjen gått så här långt?
– Det känns givetvis bra att veta att vi i barnrättsrörelsen solidariserar oss med de ensamkommande saknade barnen, det är speciellt viktigt i tider som dessa. Frågorna är tuffa och allt för ofta måste vi träffa ungdomar som är oroade över vänner på sitt boende, vänner som inte kanske kommer att finnas där om en eller två veckor. Det känns skönt att veta att vårt förbund lyckas lyfta debatten till ett nationellt plan.