Tillsammanskapet är en rörelse för social och ekonomisk rättvisa som består av 35 medlemsgrupper som finns på alla möjliga orter, från Burlöv i söder till Luleå i norr.
– Vi jobbar framför allt med att utmana ekonomisk och social utsatthet genom organisering, säger Alex Bengtsson ordförande för förbundet.
Organiseringen består bland annat av att medlemsgrupperna bedriver en mötesplats på den lokala orten.
– Det handlar om att få människor att mötas och kämpa tillsammans. Vi identifierar gemensamma utmaningar vilket kan resultera i att man tar politisk ställning lokalt. Om bostadsfrågor, trygghet, kollektivtrafik, högerextremism, utförsäljning av välfärden. Men det beror helt på vilka som är aktiva och vilka som kommer till mötesplatsen. Det är också mycket läxhjälp och praktiska saker som körkortsteori.
Ni har startat ett alternativ till Almedalsveckan, varför då?
– Det kommer ur en frustration som många av våra medlemsgrupper känner. Som till exempel att den egna kommunen lägger massor av pengar på att mingla i Visby utan att det kommer något konkret ur det. Almedalsveckan är inget annat än ett PR-jippo. Vi vill göra något konkret och skapa samtal för hur man faktiskt kan ändra saker. Vi är av den åsikten att makten ska ligga så nära lokalsamhället som möjligt.
Ska inkludera alla
Alex Bengtsson poängterar att det inte enbart är Almedalsveckan som startar nästa vecka.
– Det är också en vecka när den gamla industrisemestern drar igång. När jag var liten åkte de som hade råd på utlandssemester medan en annan var kvar hemma. Sedan kom de hem och fick berätta för alla om var de hade varit och vad de hade gjort. Det finns även i dag många ungar som inte kan resa bort på sommarlovet och som inte erbjuds särskilt många aktiviteter hemma.
– Man kan säga att Tillsammansveckan också blir startpunkten för flertalet aktiviteter under sommaren för ungar på den lokala orten. Det blir ponnyridning, hoppborgar och lokala band som ska spela. Tanken är att det ska vara gratis och för alla.
Vad vill ni åstadkomma med Tillsammansveckan?
– Vi vill organisera fler människor och skapa ännu mer debatt lokalt. Självklart är sociala medier betydelsefullt i dag, men det är framför allt viktigt att kommunicera med varandra. Det är det fysiska mötet som är viktigt. Vi förändrar vardagen för människor och vi driver på för en mer jämlik politik.
–Att vara med och förändra inte bara diskursen och samtalsklimatet utan också den faktiska politiken i samhället. Förändring kommer först när människor organiserar sig, den kommer underifrån, säger Alex Bengtsson.
Vill bejaka kärlek
En av det tjugotal medlemsgrupper som arrangerar aktiviteter under Tillsammansveckan är Tillsammans för Mariestad.
– Vi i Tillsammans för Mariestad och Tillsammans för Töreboda ordnar gemensamt en familjedag nu på söndag. Det kommer finnas leksaker, hoppborgar, popcorn och sockervadd åt alla barn. Och allt ska vara gratis. Sen kommer Camilla Shulz från Tillsammanskapet och pratar om rörelsen och hur viktigt det är att organisera sig, säger Anas Alkharat, lokal samordnare i Tillsammans för Mariestad.
Han berättar att syftet med familjedagen är att få mer uppmärksamhet och möjlighet att berätta om rörelsen. Att arrangera Tillsammansveckan tycker han är extra viktigt med anledningen av Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen.
– Det är viktigt eftersom Almedalsveckan får mycket uppmärksamhet och det är fel. Man ska inte få uppmärksamhet för splittring och nazism. Vi vill att vår vecka ska leda till kärlek, gemenskap och att vi kan leva tillsammans.
I Falun befinner sig Ingrid Bergström, hon är lokal samordnare för medlemsgruppen Ett Falun för alla.
– Vi kommer att ha något alla dagar utom fredag under Tillsammansveckan. Det är allt från fotboll för gemenskap och workshops till ett sexmannaband från Gagnef.
Varför tycker Ett Falun för alla att det är viktigt att arrangera den här veckan?
– Det är väldigt viktigt att lyfta ner demokratin dit folk är. Det ska inte bara vara något som politikerna förvaltar. Och visst är det väl så att Almedalsveckan spelat ut sin roll för folk. Framförallt nu när nazisterna är välkomna där.